Després de saber-se l'últim cas en una discoteca de Barcelona aquest passat cap de setmana, s'ha denunciat una altra agressió en una discoteca d'Eivissa, segons informa el digital VilaWeb. La víctima, de 27 anys i resident al Baix Llobregat, va marxar a la fantàstica illa blanca amb unes amigues per passar-hi les vacances. Una nit van decidir sortir de festa a la discoteca Amnesia i, mentre caminava d'una sala a una altra, va notar una punxada a la part inferior de la cama. En notar-ho, immediatament va girar-se per poder veure qui havia estat, però no va poder esbrinar-ho a causa de la foscor i la quantitat de gent que hi havia dins el local.

La víctima va acudir als sanitaris de la discoteca

La noia ja estava alertada sobre els casos de submissió química en discoteques, ja que havia llegit informacions a les xarxes socials sobre els casos arreu d'Espanya. Per aquest motiu, va saber de seguida que probablement havia estat víctima d'una punxada d'aquest tipus i va adreçar-se al punt d'infermeria de la discoteca. Allí, els professionals van dubtar de les seves paraules: "Com saps que ha estat una punxada de xeringa? Pot haver estat una picada de mosquit" i "Pensa que si fos una xeringa no tindries sang. Soc sanitària i sé distingir perfectament una punxada de xeringa", explica. La jove va estar una bona estona sota observació i li van detectar una dilatació a les pupil·les. Com és lògic, els sanitaris van preguntar-li si havia consumit algun tipus de droga, però ella va respondre que no.

Els metges no sabien com reaccionar davant d'aquest cas

Més tard, va decidir anar a l'hospital Can Misses d'Eivissa acompanyada de les seves amigues. Segons detalla la víctima, després d'esperar una bona estona, va tenir la sensació que la doctora que l'atenia no sabia prou bé quin protocol activar davant aquest tipus de casos. La jove es pensava que a l'hospital li farien una anàlisi de substàncies per saber si havia estat drogada, però sorprenentment només van donar-li "un tractament preventiu per al VIH i l'hepatitis i unes vint pastilles". Després d'acudir a l'hospital, va decidir denunciar els fets davant la policia espanyola. Un cop davant la Guàrdia Civil, la jove assegura que els agents, després de recollir el seu testimoni, van avisar que necessitaven una prova de detecció de substàncies. Aleshores, la víctima va tornar a anar a Can Misses perquè li fessin una anàlisi. Els metges van decidir fer-li d'orina, però no de sang. "La prova va sortir positiva en cànnabis, però jo no havia fumat res. Em van dir que podia tractar-se bé d’un fals positiu, bé de cànnabis líquid injectat", ha detallat.

Símptomes de la punxada en les víctimes

Aquesta jove, a diferència d'altres casos denunciats per submissió química, no va tenir pràcticament símptomes posteriors a la punxada. Això és degut a la ràpida reacció que va tenir la noia, que va apartar la cama i no va deixar temps que fes efecte la injecció. Tanmateix, en altres agressions d'aquest tipus, els símptomes són diversos. En la majoria de casos, la víctima pateix una pèrdua de l'equilibri, problemes visuals, marejos, nàusees, vòmits i confusió. En els casos més extrems, la víctima pot arribar a perdre el coneixement.

Casos de submissió química a Catalunya

El primer cas del qual es va tenir constància a l'estat espanyol sobre submissió química va ser precisament en una discoteca d'Eivissa el passat mes de juny. Pel que fa a Catalunya, el diari ARA ha publicat un cas a Lloret de Mar (La Selva) ocorregut fa un parell de setmanes. Més recentment, una jove ha denunciat a través de les seves xarxes socials que ella i una amiga seva van ser víctimes d'aquest tipus d'agressió en un local d'oci nocturn a Barcelona aquest cap de setmana.

Segons ha informat la portaveu dels Mossos d'Esquadra, els agents de la policia catalana han rebut un total de cinc denúncies per punxades en l'àmbit de l'oci. Tanmateix, malgrat que investiguen tots els casos possibles, asseguren que és difícil identificar els agressors perquè actuen en discoteques on la il·luminació és molt baixa i hi ha una gran quantitat de gent.

Les punxades misterioses també arriben a Europa

A banda d'Espanya i Catalunya, la resta de països d'Europa també pateixen casos per submissió química. Al Regne Unit s'han arribat a denunciar 1.300 casos durant el segon semestre de l'any passat. La policia britànica ho va vincular a intents d'agressions sexuals perquè hi van detectar substàncies que es fan servir per inhibir les capacitats de la víctima, com ara l'èxtasi líquid. Pel que fa a França, s’han registrat unes 350 denúncies en els darrers mesos, sense notícia de casos d’agressions sexuals ni detecció de drogues relacionades amb la submissió química en les anàlisis.

En el cas que es pateixi una agressió per submissió química és molt important acudir ràpidament a centres sanitaris i alertar la policia.