Els Mossos d'Esquadra alerten d'una nova estafa que s'està posant molt de moda. Estan suplantant la identitat de Correus per robar-te els diners. Per fer-ho, envien SMS dient que tens un paquet i que has de pagar un petit impost de duanes en un enllaç, però és un link fraudulent.
Son moltes les persones que, en les darreres setmanes, han rebut un SMS, suposadament, de Correus. Es tracta d'un nou cas de phishing per robar-te els diners. Per fer-se passar per Correus, envien un missatge que normalment, sempre segueix el mateix esquema.
Exemple d'SMS de Correus fals
"CORREOS: Estimat client: El seu paquet està llest per l'entrega, confirmi el pagament de duanes (1,79 euros) al següent enllaç". No obstant això, quan fas clic a l'enllaç, et redirigeix a una pàgina que, aparentment, sembla de Correus, però si ens fixem en els detalls, podem comprovar que és falsa.
Correos alerta que els estan suplantant la identitat
Segons explica l'Oficina de Seguretat de l'Internauta, l'objectiu d'aquesta estafa és que la víctima acabi facilitant les dades bancàries i de les targetes. Com que hi ha molta gent que han picat, des de Correos han explicat que tenen un codi únic i personalitzat. "Mai demanem dades personals ni transaccions econòmiques a través de correu electrònic o SMS", diuen des d'Atenció al Client.
Què fer si he estat víctima d'aquesta estafa?
En cas que hagis estat víctima d'aquesta estafa de moda, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta explica què fer en dos senzills passos. El primer que cal fer és, immediatament, trucar al teu banc per informar-los sobre que ha passat i cancel·lar les possibles transaccions que hagin pogut fer. D'altra banda, a través de la web egosurfing, pots buscar quines son les teves dades que hi ha a internet i com s'estan utilitzant, així podràs saber qui hi ha tingut accés i des de quin domini.
Els quatre consells per saber si un SMS és verdader o si és una estafa
Els Mossos d'Esquadra i l'Oficina de Seguretat de l'Internauta han explicat detalladament com detectar correus o SMS que son fraudulents.
1. No obrir missatges desconeguts o que no hàgim demanat. Tampoc respondre. El que s'ha de fer és eliminar-los immediatament.
2. Encara que l'enllaç te l'enviï una persona coneguda, si sospites que podria ser una estafa, no hi facis clic.
3. Revisa detalladament l'URL de l'enllaç i de la pàgina web i comprova si tenen certificat. No donis cap informació personal ni de dades bancàries.
4. Si tens algun dubte, dirigeix-te a la pàgina web oficial d'Atenció al Client de Correus.
En cas que hagis estat víctima d'aquestes estafes o si has rebut l'SMS, també pots contactar amb la Policia o demanar informació al 017, que és el número d'atenció a la Ciberseguretat de l'INCIBE: és gratuït, confidencial i t'ajudarà a saber si has estat víctima d'una estafa per internet i com actuar.