L'assassinat d'Alfonso López Benito, el canonge emèrit de la Catedral de València, ha tret a la llum l'escandalosa vida secreta que portava el religiós. Fa uns dies es va detenir el principal sospitós del crim, un home peruà de 40 anys, que l'hauria asfixiat fins a la mort i, posteriorment, hauria enviat missatges amb el seu telèfon mòbil per fer creure que encara seguia amb vida. Aquest individu, que ja ha ingressat a presó, era només un dels diversos homes en situació econòmica precària, un d'ells, fins i tot, amb discapacitat intel·lectual, dels quals el canonge s'aprofitava per mantenir relacions sexuals a canvi de pagar-los diners o oferir-los un sostre sota el qual poguessin dormir.

Sexe amb indigents a canvi de diners

Així ho ha confirmat en declaracions a la Policia Nacional un home que en els darrers anys s'havia convertit en la mà dreta del canonge. Tal com apunta Levante-EMV, aquesta persona, de nacionalitat romanesa, havia conegut el religiós l'any 2012 i des d'aleshores mantenien una relació d'amistat en la qual ell feia d'"assistent". En ser interrogat pels investigadors del Grup d'Homicidis, els va explicar que el religiós, a més del pis al carrer Avellanas de València, on va aparèixer mort, tenia un altre apartament al Perelló. A aquest immoble, el sacerdot hi portava indigents i persones vulnerables que aconseguia captar pel carrer

L'assistent, que ha assegurat que ell mai havia estat un d'aquests joves sense recursos, ha explicat als agents que el canonge li havia confessat que amb alguns d'ells havia mantingut relacions sexuals "a canvi d'ajuda econòmica". En aquest sentit, ha reconegut que el sacerdot li havia arribat a dir que havia arribat a pagar entre 200 i 300 euros als indigents, en el que ell considerava com "una recompensa pels encàrrecs que li feia". L'últim, un jove amb una discapacitat del 43% a qui havia arribat a pagar els bitllets d'autobús perquè viatgés els 700 quilòmetres que hi havia entre la seva ciutat i València per anar-lo a veure. En aquest cas, no van arribar a anar al pis del Perelló. Al cap de pocs dies, el canonge va aparèixer mort.

El canonge havia estat apercebut per l'Arquebisbat

Per la seva banda, l'Arquebisbat de València, que s'ha retirat com acusació particular del cas respectant la decisió del jutge, que atribueix aquesta possibilitat només a la família directa, ha assegurat que el canonge assassinat havia estat "apercebut" feia dos anys després que diversos veïns del seu edifici es queixessin per les persones que anaven al pis del religiós. Tot i això, expressen que en cap cas van queixar-se de fets com els que ara estan sortint a la llum i apunten que des d'aleshores "mai es va tornar a rebre cap mena de queixa".