Un empresari rus ha ofert als militars una recompensa d'un milió de dòlars per la "captura" del president rus Vladímir Putin. Així ho anunciava en una publicació en plena invasió d'Ucraïna, que va haver d'esborrar per la imatge que acompanyava al text. Ara ha tornat a anunciar la mateixa recompensa, però sense la controvertida foto, que imitava un cartell a l'estil western amb la cara de Putin i el text: "Es busca viu o mort".
El cap de Putin ja té preu
"Prometo pagar un milió de dòlars als oficials que, complint el seu deure constitucional, arrestin a Putin com a criminal de guerra sota les lleis russes i internacionals", escrivia l'empresari Alex Konanykhin en LinkedIn. "Putin no és el president rus, ja que va arribar al poder a través una operació especial de volar edificis d'apartaments a Rússia, violant la Constitució en eliminar les eleccions lliures i assassinant els seus oponents", denunciava.
"Com a rus ètnic i ciutadà del país, em veig en el deure moral de facilitar la desnazificació de Rússia. Continuaré ajudant Ucraïna en els seus heroics esforços per resistir l'embat de l'horda de Putin", rematava. A més, acompanyava el missatge amb un muntatge fotogràfic en el qual apareixia una foto de Putin amb les paraules: "Wanted. Dead or alive. Vladímir Putin for mass murder", fent referència als cartells típics de recerca de malfactors a l'oest i que podria traduir com a: "Es busca. Viu o mort. Vladímir Putin per assassinat en massa".
"Es busca viu o mort": ofereix un milió de dòlars
La imatge contradeia les normes d'ús del web i l'empresari va haver d'eliminar la publicació, però va tornar a anunciar la recompensa d'un milió de dòlars a les seves xarxes socials, inclosa Facebook, aquesta vegada sense la fotografia. Tanmateix, el cartell ja s'ha fet viral i molts mitjans s'han fet eco del trencador anunci, emès per un dels exiliats russos per la repressió del govern, que ja va tenir una història truculenta.
Segons recull The Washington Post, Konanykhin va abandonar els seus estudis de Física a Moscou per fundar una cooperativa de construcció per a estudiants, després de la qual cosa va iniciar una sèrie de negocis que incloïen la banca, inversions en accions i béns immobles. Així, amb 25 anys havia creat un imperi de més de cent empreses que el 1992 valien uns 300 milions de dòlars, per la qual cosa va arribar a formar part de la primera delegació a Washington del govern, presidit llavors per Boris Yeltsin.
La tèrbola història d'Alex Konanykhin amb el govern rus
Mentre vivia als Estats Units, el 1996, va ser detingut per agents d'immigració al juntament amb la seva esposa, acusats de trencar les condicions dels seus visats. Pel que sembla, tot aquest problema va sorgir arran que les autoritats russes asseguressin que havia malversat 8 milions de dòlars del Russian Exchange Bank a Moscou. Finalment, en el judici, l'empresari va declarar que alguns dels seus assistents al banc li havien pressionat i amenaçat per diners.
És per això que va acabar emigrant a Nova York, on se'l va acusar en diverses ocasions de la malversació, amb diverses anades i vingudes d'asil polític i deportacions imminents, que es van acabar regulant el 2007, quan se'ls va concedir la nacionalitat. Ara és propietari de l'empresa TransparentBusiness, i forma part d'Unicorn Hunters, amb una posició privilegiada als Estats Units, des d'on ha llançat l'atac a Putin. La guerra a Ucraïna ha obert noves incògnites sobre Vladímir Putin, com per exemple on es troba la seva família, així com s'han aixecat polèmiques per algunes reaccions de famosos com Kylie Jenner.