La festa de San Fermín tanca la seva edició 2024 amb un balanç positiu "malgrat les seves llums i ombres", segons ha expressat l'alcalde de Pamplona, Joseba Asiron. Llums, perquè s'ha millorat "en convivència". Ombres, per la vintena d'agressions sexuals que s'han registrat la darrera setmana en el marc de les celebracions, sis de les quals, d'alta intensitat. "La bona notícia és que en tots els casos s'han fet detencions. A Pamplona, en matèria d'agressions sexuals, qui la fa, la paga", ha sentenciat Asiron.
La primera agressió sexual es va produir poques hores abans del primer "encierro", durant la matinada del diumenge 7 de juliol. Un home de 31 anys va amenaçar una jove de 27 i, mitjançant l'ús de la força, la va agredir sexualment. Els fets van tenir lloc dins d'un pis del centre històric de la capital navarresa, que l'home va abandonar després d'haver acabat amb la noia, i es va endur també la bossa de mà de la víctima. Al cap de poques hores va poder ser detingut per la Policia Municipal de Pamplona en un altre barri de la ciutat.
Cinc casos més són considerats greus, amb dos d'ells encara en fase d'investigació, i quinze més de baixa intensitat, és a dir, tocaments de caràcter sexual. Aquests darrers s'inclouen, segons el protocol de resposta ciutadana, a l'"escenari u". Això fa referència, bàsicament, a "comportaments de caràcter intimidant que atempten contra la integritat personal i la llibertat d'una dona com, per exemple, insults, amenaces, tocaments, accions dirigides a intimidar, espantar, coaccionar i controlar". En tots els casos, els presumptes agressors han pogut ser detinguts.
Què es considera com una agressió sexual d'alta intensitat
El protocol de resposta ciutadana i institucional davant de les agressions sexistes als Sanfermines, establert per l'Ajuntament de Pamplona l'any 2018, defineix les agressions sexuals d'alta intensitat com "atemptats físics de naturalesa sexualgenital, independentment que aquests fets incloguin o no invasió física (penetració)" i estarien dins del que es qualifica d'"escenari dos". Segons el consistori, aquest protocol és "un sistema de contestació per evidenciar la fermesa i la rotunditat del compromís de Pamplona amb l'erradicació de tota mena de violència cap a les dones, una violència que respon a una situació de desigualtat estructural".
En aquest sentit, la responsable de la Unitat de coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del govern espanyol a Navarra, Estrella Lamadrid, ha volgut destacar "l'exemple que s'està donant des de Pamplona", tant des de l'Ajuntament amb el protocol de resposta ciutadana, com des del suport social que s'ha donat a les víctimes d'aquestes agressions amb manifestacions convocades que evidencien el rebuig dels veïns contra les agressions sexuals. "S'ha d'aïllar els agressors sexuals, s'ha de reprovar la seva actitud i tenir tolerància zero amb ells", ha remarcat Lamadrid.
Una polsera per detectar si t'han drogat la beguda
Els Sanfermines d'enguany també han servit com a camp de proves per a implementar una innovadora eina, la polsera "Centinela", desenvolupada per l'empresa Aglaya Creativos Consultoría, i que vol funcionar com una mena d'escut contra les agressions sexuals per submissió química. El braçalet, amb un requadre de prova incorporat, és capaç de detectar fins a 22 drogues diferents, des de la burundanga fins a la ketamina o l'èxtasi líquid, amb només unes gotes del nostre cubata. Des de la companyia han assegurat que ha estat tot un èxit des que es va posar a la venda el passat 24 de juny.