Una agressió sexual d'alta intensitat al centre de Pamplona confirmada i dos suposats atacs més que ja s'estan investigant tot i que les víctimes encara no han presentat denúncia. Aquest és el balanç dels primers dies dels Sanfermines, tal com ha comunicat la responsable de la Unitat de coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del govern espanyol a Navarra, Estrella Lamadrid, en el qual també s'hi ha de sumar vuit denúncies més per agressions de baixa intensitat, la major part per tocaments, que ha acabat amb diverses persones detingudes.

Una agressió sexual greu denunciada i dues més a l'espera de denúncia

La matinada de dissabte a diumenge, en el primer dia dels Sanfermines, ja es va produir la primera agressió sexual de la festivitat. Va ser a l'interior d'un pis del centre de la capital de Navarra on una dona de 27 anys va ser agredida sexualment per un home de 31 anys "mitjançant amenaces i l'ús de la força". Un cop havia acabat, l'agressor va marxar del pis, on estaven en companyia d'altres familiars. Abans de fer-ho, però, li va agafar diners de la bossa de mà a la víctima. Unes poques hores després, l'home va poder ser detingut per la Policia Municipal de Pamplona en un altre barri de la ciutat.

manifestacio agressio sexual sanfermines jesus diges efe
Manifestació en condemna de l'agressió sexual el primer dia dels Sanfermines. | Jesus Diges / EFE

D'altra banda, s'estan investigant dues agressions sexuals greus més, encara que en aquests casos la víctima no s'ha presentat a comissaria a presentar la denúncia i s'està mirant d'esclarir els fets. Paral·lelament, sí que s'ha rebut fins a vuit denúncies durant la primera meitat de Sanfermines per agressions sexuals de baixa intensitat, bàsicament tocaments. Respecte a aquests casos, diversos homes han estat detinguts i traslladats a dependències policials.

Rebuig frontal contra les agressions sexuals durant els Sanfermines

Lamadrid ha volgut valorar "l'exemple que s'està donant des de Pamplona", destacant el protocol establert per l'Ajuntament des del 2018 i que els bars i discoteques ja tenen molt interioritzat. En aquest sentit, ha apuntat que, més enllà de les tasques de les institucions governamentals i de les forces policials, el suport social que s'està produint, amb manifestacions de rebuig contra les agressions sexuals, és "molt important". "Cal aïllar els agressors sexuals, s'ha de reprovar la seva actitud i tenir tolerància zero amb ells". Per últim, Lamadrid ha celebrat que cada cop siguin més les víctimes que facin el pas de denunciar-ho i donar visibilitat a aquesta xacra.