Sortir de festa amb les amigues, disposades a gaudir de la nit, però amb una certa sensació de neguit de la qual no pots desfer-te del tot. Demanes el primer cubata, tornes a la pista de la discoteca o a la plaça amb un escenari muntat per a les festes del poble, agafant el got per la part de dalt, amb el palmell de la mà impedint que un degenerat acabi amanint el teu rom cola amb burundanga o GHD. Estar pendent de les teves amigues, vigilant que el noi amb qui estan parlant, una mica allunyats de la resta, no faci algun moviment estrany que faci sonar totes les alarmes: és un possible violador. Tot això és el que la polsera "Centinela", desenvolupada per Aglaya Creativos Consultoría, vol evitar. 

La idea d'una eina que permeti detectar drogues a la copa va sorgir arran d'un cas de submissió química que el gerent de l'empresa, Abel Lafuente, va experimentar de primera mà fa setze anys. Lafuente va venir a Barcelona, va sortir de festa i va acabar despertant-se en una marquesina a les tres de la matinada, sense la seva cartera i sense recordar res de les últimes hores de la nit. Ara, aprofitant la festa dels Sanfermines, ha llançat la seva proposta, la polsera "Centinela", capaç de detectar fins a 22 drogues (entre elles, ketamina, GHD i LSD). 

El braçalet en qüestió té dues versions: l'estàndard, que es ven a 3,70 euros i que, quan el mulles amb unes gotes del cubata t'avisa si t'han ficat ketamina o èxtasi líquid; i la prèmium, que es pot adquirir per 5 euros i detecta més d'una vintena d'estupefaents, a més de disposar d'un codi QR amb geolocalització, per si no s'ha tingut temps de fer la prova i la víctima es desperta en un lloc desconegut, desorientada. 

Un codi de color s'interposa entre víctima i violador

Mullant el requadre de la prova amb una petita mostra de la beguda i esperant un parell de segons, podrem saber si és segur prendre'ns-la. Si el color canvia a un taronja fosc, significa que algú ens ha drogat; si el color no canvia, la prova és negativa. Això s'ha pogut aconseguir després de diversos anys d'investigació, moltes proves i molts errors, fins que, finalment, s'ha pogut llençar la iniciativa amb un model viable. Per evitar esquitxades d'altres gots que puguin activar per error la polsera, s'ha optat per recobrir el requadre amb un film per protegir l'àrea reactiva

polsera centinela
La polsera "Centinela" versió prèmium / Aglaya Creativos Consultoría.

Des que es va posar a la venda el passat 24 de juny, des d'Aglaya Creativos Consultoría afirmen que ha estat tot un èxit. Ara com ara, però, tot i que està anunciat a la seva pàgina web, només es pot comprar a les botigues físiques, a Pamplona, però tenen previsió de poder fer enviaments a tot l'estat. 

"Centinela" s'ha creat amb l'objectiu tant de dissuadir a les persones que tinguin al cap abusar-ne d'altres mitjançant la submissió química, o spiking, com per oferir una certa sensació de seguretat a usuaris i familiars a l'hora de sortir de festa, un moment que hauria de servir només per passar-s'ho bé, sense la constant angoixa de pensar en el pitjor que podria passar.