Ruja Ignàtova, més coneguda com la Reina de les Criptomonedes, s'ha convertit en un dels 10 fugitius més buscats pels Estats Units després que l'FBI l'hagi inclòs en la seva llista negra. Ignàtova, de nacionalitat búlgara, té 42 anys i fa cinc que ningú no sap on està amagada. Va estafar milers de milions de dòlars i ara es considera una de les estafadores més importants de la història.
Una estafa multimilionària i una recompensa
Segons ha fet públic l'FBI en una roda de premsa, l'empresa d'Ignàtova, OneCoin Ltd, va defraudar des de 2014 un total de 4.000 milions de dòlars a més de 3 milions d'inversors al voltant del món. La búlgara s'ha convertit així en una de les prioritats en la llista negra dels agents de la policia d'investigació nord-americana, que ofereix ni més ni menys que 100.000 dòlars a qui aporti informació sobre la fugada.
Fa uns anys, concretament el 2017, les autoritats nord-americanes ja van emetre una ordre de detenció per a Ruja Ignàtova. Llavors se la culpava de fins a vuit càrrecs, entre ells un per frau electrònic i un altre per frau de valors. A més d'actuar als Estats Units, també va fer de les seves a Sèrbia i Bulgària, on està acusada de subornar els seus respectius presidents. Actualment, l'empresa d'Ignàtova ja ha estat objecte d'una demanda col·lectiva i els germans de la fugitiva, com algun dels seus socis, es troben sota processos judicials. Tots menys ella.
L'empresa d'Ignàtova, un gran imperi que arribava a milers de persones
Ruja Ignàtova és la fundadora de l'empresa OneCoin, una empresa dedicada a les criptomonedes, però que mai no va arribar a existir. Al final va resultar ser una estafa piramidal. Els agents de la policia anomenen el seu modus operandi 'Ponzi'. Aquest consisteix que l'operador promet rendiments elevats a les víctimes, però que en realitat aquests rendiments són pagats per les mateixes aportacions de les víctimes i no pel resultat d'una reeixida gestió ni pels beneficis.
OneCoin oferia als compradors una comissió si venien la moneda —una criptomoneda— a altres persones. Tanmateix, era una falsa criptomoneda que no tenia cap mena de valor ni tampoc estava protegida per la tecnologia del blockchain, com sí que ho estan les criptomonedes reals.
Esdeveniments multitudinaris per captar les seves víctimes
Durant tot el procés d'estafa, Ignàtova va crear el seu propi imperi i va crear una enorme comunitat al seu voltant. El 2016, per exemple, va aconseguir reunir 3.000 persones a l'estadi de Wembley (Londres). Davant d'aquesta magnitud, Ignàtova va assegurar que l'empresa OneCoin era en camí de superar al gran bitcoin, una altra moneda digital. Era en aquests esdeveniments multitudinaris on Ignàtova convencia les seves potencials víctimes. De fet, en tan sols sis mesos va enganyar persones de 175 països diferents.
Sense rastre de l'empresària des de fa cinc anys
L'empresària búlgara va ser vista per última vegada a la ciutat grega d'Atenes l'octubre de 2017. Però, segons sembla, des d'aleshores s'ha esvaït del mapa, ja que fa cinc anys que no hi ha rastre d'ella. Segons les autoritats nord-americanes, Ignàtova es va emportar en el moment de desaparèixer almenys 500 milions de dòlars. Expliquen que amb aquesta quantitat de diners pot obtenir el que sigui, com documents d'identitat falsos i una nova imatge física. Tanmateix, també hi ha la possibilitat que no sigui viva.
Ruja Ignàtova, una dona molt coneguda
Encara que és de nacionalitat búlgara, Ignàtova va néixer a Alemanya al si d'una família benestant i és doctora en Economia. Al llarg de la seva vida ha guanyat fama pels seus luxosos vestits i festes. Ara, la indústria cinematogràfica s'ha interessat pel seu cas i s'està rodant una pel·lícula protagonitzada per Kate Winslet.