Coneixes les persones que surten en aquestes fotos? Són els deu fugitius més buscats per la Policia Nacional i que, segons les investigadors, poden estar amagats a Espanya. Alguns d’ells són espanyols, i altres fugitius internacionals, però tots tenen en comú que estan sent buscats per la policia i que ara, amb la publicació de les seves fotografies, com es feia fa anys amb els terroristes d’ETA buscats també per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, s’ha optat per iniciar una campanya per poder demanar col·laboració ciutadana per poder-los localitzar.

Més de 15 anys en cerca i captura

Algunes de les persones que surten a les imatges publicades per la Policia Nacional espanyola fa més de 15 anys que estan en cerca i captura. S’ha activat un correu electrònic, losmasbuscados@policia.es, des d’on els ciutadans poden facilitar informació sobre les persones que apareixen en aquestes imatges. La campanya l’ha posat en marxa la Secció de Fugitius de la Policia Nacional, els encarregats de localitzar i detenir els delinqüents buscats per la policia o les autoritats judicials espanyoles o internacionals. 

Segons expliquen des de la Policia Nacional en molts casos de detencions fetes els darrers anys la col·laboració ciutadana ha estat clau per poder-los localitzar. Aquest 2022, la policia espanyola presideix la Xarxa Europea d’Equips de Recerca Activa de FugitiusENFAST, de les inicials en angles-, una organització europea que coordina equips de fugitius de 27 països de la Unió Europea i d’altres països associats com Estats Units, Suïssa i Noruega.

La llista dels 10 delinqüents més buscats a Espanya

Derek McGraw Ferguson és buscat per homicidi dolós. És el presumpte assassí d'un cambrer que va morir al juny de 2007 per un tret al pit en l'aparcament de la taverna en la qual treballava, en la localitat britànica de Glasgow. Els clients del bar van donar la veu d'alarma, però va morir en arribar a l'hospital. Els investigadors creuen que les dues persones que esperaven al cambrer en l'aparcament eren Derek McGraw Ferguson i un altre home el cos del qual va ser trobat setmanes després en un bidó de petroli en el riu Clyde. Els agents també investiguen a Derek per aquest assumpte. El fugitiu mesura 1,55 metres, té pell clara i una marcada alopècia, encara que podria haver rebut un implant capil·lar o usar una perruca. A més, li falta part de l'orella esquerra, que podria haver-se retocat mitjançant cirurgia plàstica. En el seu moment lluïa diversos tatuatges al braç esquerre: un cor, una fletxa i una daga. És perillós i pot trobar-se armat. Té 58 anys.

Diego Darío González Ghersi, de 40 anys, és buscat per presumptes abusos sexuals comesos contra la seva pròpia filla, menor d'edat. La mare de la nena va manifestar que es va adonar que la menor, en multitud d'ocasions, consultava pàgines web de contacte sexual (violacions de menors, pornografia…). A més, es va adonar que sempre tornava trista de les visites establertes al seu pare, per la qual cosa va començar a sospitar que pogués passar alguna cosa. Després d'observar aquesta situació, la mare de la menor li va preguntar en diverses ocasions el motiu d'aquesta situació i, encara que en principi la menor es negava a manifestar els motius, finalment va fer saber que, durant cinc anys, havia sofert abusos. A més, va manifestar que el seu pare l’havia advertit que el que passava entre ells era un secret que no havia de explicar a ningú, arribant a mostrar-li una espècie de "pacte de silenci" amb els dits amb el qual afermar aquest secretisme que la menor havia de guardar. El fugitiu mesura 1,70 metres i té els ulls foscos. Té tatuatges en les dues cames, en tots dos braços i també a l'esquena. Podria portar una arracada en la cella esquerra.

Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez facilitava l'arribada de dones a Espanya, a les quals cobraven un deute que havien de pagar exercint la prostitució. Regentava diverses cases dedicades a això, i traficava amb cocaïna en aquests mateixos domicilis. Els beneficis eren blanquejats a través d’enviaments de diners. Vallejo Gutiérrez es caracteritza per una empatia humana inexistent. Els seus actes han generat danys irreparables en multitud de famílies de diverses nacionalitats, convertint-se en una delinqüent internacional d'elevada perillositat. Mesura 1,48, és molt prima i té els ulls verds. Té 36 anys i és fàcil d'identificar gràcies a una piga entre el nas i el llavi, situat en el seu costat esquerre, un marcat accent gallec i unes mans molt cuidades.

Manuel Herrero Muñoz, al costat d'una altra persona, va assassinar presumptament a un home a Ciutat de Mèxic en agredir-lo amb un instrument tallant que li va provocar lesions al coll i traumatisme cervical i toràcic. Posteriorment, va amagar el seu cos en un celler situat en el mateix immoble, dins d'un tambor que van emplenar amb ciment. Es tracta d'una persona que acostuma a generar problemes en la seva vida quotidiana, sent capaç d'arrabassar la vida d'una altra persona sense remordiments. Té 33 anys, mesura 1,75 metres i és de complexió és prima. El seu pèl és castany i té ulls blaus molt clars. Té una cicatriu quirúrgica al braç esquerre i un tatuatge d'un àncora en el dit cor esquerre. Parla anglès perfectament.

Portada Fugitius
Imatge dels fugitius més buscats per la Policia Nacional / CNP

Norbert Kohler té 44 anys. El 30 d'agost de 2017 estava en possessió de 212 quilograms de cocaïna en la localitat madrilenya de Majadahonda. També se l’investiga per blanqueig de capitals relacionat amb el tràfic de drogues. A més, durant els anys 2000 i 2001 va participar en la República Txeca en nou casos de robatoris com a membre d'una banda. En alguns d'aquests casos, va simular formar part d'una patrulla de la Policia, aturant d'aquesta manera a les víctimes en la carretera, a les quals segrestaven en una furgoneta per a portar-les a la casa de vacances d'uns dels membres del grup o a un altre lloc en les quals els retenien i torturaven fins que les víctimes els donaven les claus de les caixes fortes, les claus de la casa, els codis d'accés, les targetes de crèdit amb la seva clau, els diners en efectiu, els vehicles i altres objectes de valor. El fugitiu mesura 1,86 metres, té ulls de color blau clar i se'l considera altament perillós. Pot anar armat.

Luis Martínez Calleja és un conegut delinqüent especialitzat en encastaments. El 9 de març de 2014, quan es trobava intern en el Centre Penitenciari de Madrid I (Alcalá Meco), es va escapolir aprofitant un trasllat a l'hospital d'Alcalá de Henares. Té moltes reclamacions judicials per la comissió de nombrosos encastaments i tota mena de robatoris amb força d'alt perfil. Es mostra extremadament agressiu davant la presència policial, arribant a atacar als agents en nombroses ocasions. Té 29 anys, mesura 1,68 i té el pèl fosc. Porta tatuatges tant al canell esquerre com al dret. Crida l'atenció la seva cicatriu en el llavi superior.

Nikolay Shterev Kurkuchev, de 53 anys d'edat, és el presumpte líder d'una organització de caràcter internacional dedicada al tràfic de grans quantitats de substàncies estupefaents a través de contenidors des de Sud-amèrica fins a Europa. Es tracta d'una organització perfectament estructurada i integrada per individus principalment colombians, búlgars i espanyols, dedicada a la introducció de grans quantitats de cocaïna a Espanya i en la resta d'Europa, utilitzant per a això contenidors marítims enviats des de Colòmbia sota l'aparença de transaccions comercials legals. El fugitiu seria el cap de l'organització a Bulgària i la persona que rebia la cocaïna en aquest país. Disposa dels contactes necessaris a Grècia i Bulgària per a recepcionar els contenidors carregats amb la cocaïna, així com de la infraestructura necessària per a separar la droga de la resta de mercaderia. Té nombrosos tatuatges en els dos braços, pell clara i ulls blaus. És perillós i pot trobar-se armat.

Ramón Saavedra López està acusat d'homicidi dolós. Juntament amb altres persones, va acudir al domicili del seu cap perquè no li havia pagat 200 euros. Quan la víctima es disposava a entrar a casa, els acusats, coberts amb passamuntanyes i guants, el van empènyer cap a l'interior. Un d'ells li va estrènyer amb força a l'altura del coll causant-li l'oclusió i ocasionant-li la seva defunció per asfíxia, segons consta en l'escrit del Ministeri Fiscal. Després es van dirigir a l'habitació on es trobava la mare del mort, la van lligar amb unes brides i la van sacsar i van colpejar per a apoderar-se dels 50 euros que portava en la bata. El fugitiu té 38 anys, és perillós i respon de manera extremadament agressiva davant situacions d'estrès. Es caracteritza per una especial habilitat fugissera i evasiva. Mesura 1,65 metres i és bru de cabell.

Manuel Bellido Moreno va ser condemnat en sentència ferma a una pena de nou anys de presó per un delicte d'expedició i distribució de moneda falsa. Se'l considera el falsificador més important de moneda d'Espanya, i està imputat com a membre d'una organització criminal dedicada a falsificar bitllets d'alt valor, on Bellido tindria com a principal funció la distribució de la moneda falsa per tota Espanya durant l'any 2013. Té 46 anys, mesura dos metres i tant la seva pell com els seus ulls són de color bru. Té fàcil accés a elements per a falsificar documentació, targetes de crèdit i xecs de viatge entre altres, la qual cosa dificulta la seva identificació.

Tom Michielsen Tom Richard Diane Michielsen pot utilitzar altres noms com Vermeiren o Heinrich Schmidt, té 46 anys i és d'origen belga. Es troba presumptament involucrat en delictes relacionats amb el tràfic de drogues, blanqueig de capitals i tràfic d'armes. És considerat un fugitiu perillós, ja que podria tenir en el seu poder armes de foc. És de complexió normal i té els ulls blaus.