Àgils, organitzats i cada cop més perillosos i violents. Seria un retrat ràpid dels lladres, molt joves i la majoria de nacionalitats estrangeres, del nord d'Àfrica, que han convertit Barcelona en la seva zona zero.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, tot i l'esforç dels seus patrullers, no poden fer res per recuperar el control de la ciutat, cada cop molt més hostil a ciutadans i als pocs turistes que van tornant a la capital de Catalunya.

Com una organització criminal més, els lladres que s'han fet forts a Barcelona s'han repartit els botins. Alguns es dediquen al robatori de rellotges de luxe, altres a maletes de turistes i, altres, com els protagonistes d'aquest vídeo, a les estrebades de cadenes d'or.

Et roben en menys de 5 segons

El vídeo s'ha gravat al Raval de Barcelona, al districte de Ciutat Vella. La zona més conflictiva, ara mateix, pel que fa a la caça de turistes per part d'aquests grups organitzats. Les imatges no deixen gaire terreny a la imaginació i a l'especulació. Qui vol, pot veure el problema que sembla que s'hagi cronificat a Barcelona. A les imatges es veu una temptativa de robatori d'una cadena de coll i també un robatori consumat d'un d'aquests collars d'or.

 

Els lladres localitzen la víctima i sense gairebé que l'objectiu se n'adoni li roben el collaret del coll. Un dels joves s'acosta a la víctima, el distreu, li fa tocaments per evitar que noti el que serà el seu moment clau, quan li arrenca del coll la cadena. Són menys de 5 segons i el lladre ja té la cadena amagada darrere l'esquena i el turista, que passejava tranquil·lament amb la seva maleta buscant l'hotel on passat la nit, ja no té el collar al coll.

Cop de puny a la boca per defensar-se

En la segona part del vídeo es veu el mateix modus operandi. El turista, en aquest cas, detecta l'intent de robatori i s'enfronta al lladre.

El jove furtador s'acosta amb alguna excusa a la parella de turistes, a poc a poc va apropant-se més fins que li posa la mà al coll, amb la intenció d'iniciar l'operació de robatori, però el jove, amb samarreta groga, ho detecta, se l'intenta treure de sobre i li ha de donar un cop de puny a la boca per fer-lo marxar. En aquest cas, el robatori va quedar en una temptativa.

Cop Puny Barcelona

A la dreta, un dels lladres. La víctima va poder aturar l'atac amb un cop de puny a la cara del presumpte furtador / Cedida

Repunt de violència a Barcelona

Barcelona està fora de control? Sembla que aquelles escenes de violència dels lladres pel centre de Barcelona del negre estiu de 2019 han tornat. Després de l'aturada general per la pandèmia, sembla que la capital de Catalunya torna a ser la cova d'Alí Babà i els quaranta lladres i els turistes tornen a ser l'objectiu més fàcil.

Però amb menys turistes, hi ha menys botí, i els lladres, més o menys, són els mateixos, per tant, han de ser més contundents en els assalts i això implica més violència. Els Mossos ho saben. I si bé els agents que patrullen els carrers, de paisà o d'uniforme, fan el que poden, no amaguen la impotència després de les detencions.

Alguns dels lladres són "Marró" 10, 20, 40 o 60... és a dir, el que en l'argot policial vol dir que tenen 10, 20, 40 o 60 antecedents per fets similars. Però després de ser detinguts i entregats al jutge, queden en llibertat. Quan l'endemà els agents de Mossos o de la Urbana comencen el torn, ja tornen a ser al carrer.

Cops de martell i cops de pal per robar a Barcelona

Aquest diumenge a les set del matí dos joves, un de nacionalitat marroquina i un menor d'edat, van assaltar amb un pal un turista al carrer de l'Hospital del Raval. Li van obrir el cap i li van robar dues motxilles. Quan els Mossos els van localitzar, un d'ells va intentar agredir un dels policies amb un cúter.

Dilluns al matí a la sortida d'un hotel de l'Eixample un o uns desconeguts van assaltar un jove turista britànic i li van rebentar la mandíbula d'un cop de martell per robar-li la motxilla. Els Mossos d'Esquadra encara no els han pogut detenir.