En només tres dies els Mossos d'Esquadra han detingut al centre de Barcelona nou joves per la seva relació amb els robatoris de rellotges de luxe, un fet delictiu que ha tornat amb força amb la calor i l'arribada, de nou, de turistes.

L'estiu de 2019, abans de la pandèmia, el robatori de rellotges va ser un dels maldecaps més importants contra els quals van haver de lluitar la Guàrdia Urbana i els Mossos al centre de Barcelona. Les mànigues curtes de quan comença a fer calor són perfectes pels lladres, que poden saber quin rellotge porten les potencials víctimes i fins i tot pactar el preu amb els receptors, les persones que compren els rellotges al mercat negre, abans de fer el robatori.

Grups organitzats que arribaven de tot Europa s'havien instal·lat a la ciutat per robar rellotges de luxe als turistes. D'aquí, a poc a poc, es va anar passant a bandes de joves, la majoria de nacionalitats del nord d'Àfrica, que van veure, en el robatori de rellotges de luxe, un modus vivendi molt lucratiu. En grups organitzats busquen les seves víctimes i després de confirmar que el rellotge pot ser de valor al mercat il·lícit, finalment ataquen amb violència el propietari per fer-se amb el rellotge.

Lista Relojes Tremall

Imatges dels lladres de rellotges més actius a la ciutat de Barcelona, en un document intern dels Mossos d'Esquadra / CME

Nou detinguts per robatoris de rellotges

Aquest cap de setmana, i segons ha informat el cos dels Mossos d'Esquadra, s'han detingut nou persones al centre de la ciutat relacionades amb aquest tipus de robatoris. Les detencions s'han fet en el marc del Pla d'Acció Tremall contra la multireincidència que opera a la ciutat que ha permès als policies tenir controlats la majoria de lladres que actuen a la ciutat. En documents interns de la policia catalana hi ha desenes de cares de les persones que es dediquen, entre d'altres modalitats, al robatori de rellotges cars.

El primer robatori va tenir lloc el divendres a quarts de 9 del vespre al centre de la ciutat quan un home es va apropar a la víctima i d'una estrebada li va sostreure el seu rellotge valorat en 25.000 euros. Gràcies a la col·laboració ciutadana es va poder detenir un dels lladres. Els Mossos han explicat que el detingut acumula quatre detencions per robatoris violents. ElCaso.cat ha consultat a la policia catalana l'edat i la nacionalitat del detingut, però encara no n'han facilitat la resposta.

Assalten un home quan sortia d'un restaurant

L'endemà, dissabte 29 de maig, es van registrar tres estrebades de rellotges, dues de les quals es van produir a la matinada i una altra a primera hora del matí. En tots els casos, els fets es van registrar al centre de la ciutat i van quedar detingudes quatre persones amb un ampli historial delictiu -entre els quatre, sumen una cinquantena d'antecedents.

En un dels casos, la víctima sortia d'un restaurant quan dos homes el van assaltar i se li van endur el rellotge. Un d'ells va quedar detingut i l'altre va fugir amb el rellotge valorat en 25.000 euros. D'aquests detinguts, els Mossos d'Esquadra a hores d'ara tampoc n'han volgut facilitar l'edat ni la nacionalitat.

Quatre homes assalten la víctima: dos es van escapar

Poc temps després, agents de paisà van detectar quatre homes que acabaven de cometre un assalt. Els lladres es van abraonar sobre un vianant i li van arrancar el seu rellotge valorat en 30.000 euros. La patrulla va aconseguir detenir dos dels autors dels fets i els altres dos van fugir.

Els Mossos d'Esquadra, que van recuperar i retornar el rellotge a la víctima, tenen la investigació oberta per tal d'identificar i localitzar la resta de membres del grup a partir de la descripció que van poder recollir. Dels dos detinguts, ElCaso.cat tampoc n'ha pogut saber la nacionalitat ni l'edat, tot i que s'ha consultat als Mossos d'Esquadra.

Robatori de rellotge frustrat al metro de Barcelona

Cap a les vuit del matí del mateix dissabte, agents de paisà estaven fent un seguiment d'una persona multireincident que entrava al metro i que iniciava un seguiment a un grup d'usuaris del transport.

De sobte, l'home va intentar fer una estrebada del rellotge d'un d'ells, però la ràpida actuació policial ho va impedir. El detingut, de qui tampoc se n'ha facilitat l'edat ni la nacionalitat, acumula nou detencions per fets similars.

Dos lladres de rellotges buscant objectius pel carrer

Diumenge 30 de maig, un vianant va ser víctima d'un robatori violent del seu rellotge. Els agents desplegats a la zona del centre de la capital catalana van detectar com dues persones sospitoses es passejaven pels carrers buscant algun objectiu.

En un moment donat, es van abraonar sobre un home, que tenia una discapacitat, i li van robar el seu rellotge, valorat en 150 euros. Els agents van neutralitzar ràpidament el robatori, van detenir els autors, de qui tampoc n'han facilitat l'edat ni la nacionalitat, i van assistir la víctima.

Dos detinguts més diumenge a la tarda

Finalment, el mateix diumenge a les cinc de la tarda, els Mossos d'Esquadra van detenir dos homes que havien comès dies abans un robatori violent d'un rellotge valorat en 1.500 euros. Els agents van reconèixer els autors dels fets, de qui tampoc se n'ha facilitat l'edat ni la nacionalitat, gràcies a les descripcions que van donar les víctimes i de les imatges que havien enregistrat abans que aquests fugissin.

Més robatoris no resolts

Tot i aquestes detencions en calent, els Mossos d'Esquadra tenen constància de més robatoris de rellotges de luxe que s'han registrat els darrers dies a Barcelona. Els lladres són violents i no dubte a causar mal a les víctimes si aquestes es resisteixen a l'estrebada.