Aquesta setmana les plataformes de ressenyes gastronòmiques com TripAdvisor s'incendiaven davant d'una proposta gastronòmica del xef amb estrella Michelin Andoni Luis Aduriz, al capdavant dels fogons del restaurant Mugaritz a Errenteria, Gipuzkoa. Es tractava d'un plat anomenat "fetus en líquid amniòtic" creat, òbviament, amb aliments com faves i pernil, sintetitzant una espècie de carn d'olla d'avantguarda. Després de l'allau de crítiques, els responsables han donat una explicació i han revelat la veritat sobre l'escàndol.

La veritat darrere del plat del fetus que ha incendiat TripAdvisor

El restaurant Mugaritz, que està condecorat amb dues estrelles Michelin, ha recordat que l'embrió humà de tres mesos construït al polèmic plat "mai ha format ni formarà part" de la seva proposta gastronòmica. En un comunicat difós aquest dimarts per xarxes socials, detallen des del restaurant d'Andoni Luis Aduriz que es tracta d'"un concepte que forma part de la col·lecció de plats tabús de Mugaritz que s'utilitzen com a exercici intern per explorar els límits de la contradicció humana i no com a part del menú degustació en cap de les temporades".

Xef Andoni Luiz Aduriz / EFE

El xef Andoni Luiz Aduriz ha explicat la veritat sobre el plat / EFE

El missatge s'ha fet públic després de la controvèrsia aixecada arran del plat, que a TripAdvisor va guanyar comentaris com "la pitjor experiència de la meva vida en un restaurant" o "repugnant amb ínfules satàniques", i que ha tingut com a detonador l'anunci de l'associació antiavortista Instituto de Política Social assegurant que portarà Aduriz als tribunals "per incitar a l'odi" si en 24 hores no demana perdó i el retira de la carta.

Mai no ha estat ni serà a la carta, assegura el restaurant amb estrelles Michelin

Tanmateix, segons el mateix xef, durant sis mesos a l'any el seu departament de creativitat que ha aconseguit estrelles Michelin treballa en el disseny dels plats que conformaran el menú de la següent temporada, però no tots arriben a servir-se. Per això, des de la seva creació el 2015, aquest embrió simulat "només s'ha mostrat en petites trobades que permetien generar un context de diàleg i reflexió, tals com seminaris universitaris, esdeveniments privats o altres fòrums", com va passar a Madrid, on va ser convidat a oferir la seva versió del bullit en un restaurant en un dinar privat.

David Muñoz i Andoni Luis Aduriz / Europa Press

El plat va desencadenar la ira dels col·lectius antiavortistes i va causar polèmica a les xarxes socials / Europa Press

De fet, aclareixen que el plat es diu Origen, creat el 2015 i que, quan es va idear fa set anys, es va utilitzar un motlle de gominola fet de pasta de faves i bixa o achiote, una espècia, per acompanyar-lo amb brou de pernil i faves, donant una impressionant i realista imatge que podia veure's com un fetus flotant al líquid amniòtic del ventre matern. Davant d'això, sorprèn que diverses persones assegurin en TripAdvisor que ho hagin provat.

El que va servir a la capital espanyola s'ha pogut saber que estava elaborat de brou de cigró amb extracte d'avellanes i caviar en la seva personal versió del bullit en la qual les carns estaven liofilitzades i disposades sobre una crema emulsionada amb greix de pollastre i les verdures cuinades durant tres dies a 90 graus. Des de Mugaritz lamenten "profundament" que s'hagin difós "per tercers informacions no contrastades i imatges" que han pogut "ferir sensibilitats" perquè "amb cap de les seves creacions i sota cap pretext no persegueix aquesta finalitat".