El restaurant Mugaritz d'Errenteria, a Guipúscoa, amb dues estrelles Michelin, ha desencadenat una nova onada de crítiques i polèmiques davant de la seva última creació gastronòmica. El xef, Andoni Luis Aduriz, ha fet una proposta al seu menú que ha fet plorar més d'un i ha despertat la fúria en TripAdvisor. Es tracta d'un plat anomenat "fetus en líquid amniòtic", que representa literalment un fetus humà de tres mesos flotant en el que podria ser el ventre de la mare.
TripAdvisor embogeix amb el menú estrella Michelin de Mugaritz
Tanmateix, està fet d'un gel de faves amb una ametlla al cap que cruix en mossegar-la, encara que molts dels clients han decidit ni tan sols tocar-lo per aprehensió o por. Malgrat ja ser conegut per la seva esperpèntica cuina, que traspassa tots els límits, sembla que Aduriz s'ha coronat amb la seva última idea, que garanteix que la gent parlarà sobre ell durant un temps: bé o malament, però parlaran.
El Mugaritz té dues estrelles Michelin i al capdavant dels seus fogons es troba el reconegut xef, que es va formar a El Bulli i que ha dedicat la seva carrera a innovar i crear tota mena de plats que han provocat fàstic, por, fascinació o adoració al llarg dels anys. Al seu menú hi trobem normalment formes humanes hiperrealistes, menjars que imiten part del cos i jocs amb la putrefacció i la floridura natural, que de vegades se serveix, òbviament, de forma intencionada.
El seu plat "fetus en líquid amniòtic", considerat "repugnant amb ínfules satàniques"
Ara, l'opinió pública li ha saltat a la jugular després de presentar el seu "fetus en líquid amniòtic", les fotos del qual ja impacten qualsevol persona. A més, els comensals que van acudir sense saber que s'haurien d'enfrontar a la innovació, van quedar, en moltes ocasions, escandalitzats. En una entrevista amb EFE, Aduriz ha assegurat que busca "desconcertar i sorprendre" al comensal i "evidenciar que en cuina no tot està inventat". També afegeix que vol "desconcertar" amb "una bellesa alternativa que està als antípodes del que és convencional", i en això es basa el menú que es desenvoluparà del 30 d'abril al 30 d'octubre, i que té com a temàtica "la bellesa de l'esperpent" per sorprendre mirades "educades en altres formalismes".
TripAdvisor, no obstant això, s'ha omplert de comentaris més enllà de la sorpresa, que han cobert al xef de crítiques i insults. Un usuari de la plataforma de ressenyes gastronòmiques defineix el seu pas per Mugaritz com "la pitjor experiència de la meva vida en un restaurant" i narra la reacció quan ha arribat el polèmic fetus: "Imagineu-vos les caretes dels allà presents, la meva dona no volia ni mirar, la meva sogra plorant... S'ha d'estar malalt per posar un plat així", arremet.
Un altre titulava la seva ressenya amb un: "Repugnants amb ínfules satàniques", per deixar ben clar a continuació que "hi ha límits i el canibalisme o el satanisme gastronòmic ho són" per la qual cosa ho titlla tot de "repugnant i mancat d'escrúpols". Sense cap dubte, el xef ha aconseguit el seu objectiu de desconcertar i causar commoció en els quatre primers dies que ha servit la seva controvertida creació. I no és per a menys, sent un dels restaurants Michelin més cars, amb un menú per sobre dels 250 euros, encara que sense assolir l'astronòmic DiverXo de David Muñoz.