En els últims anys, la popularitat dels restaurants d'alta cuina ha augmentat considerablement. Els xefs més famosos del món han guanyat molta presència mediàtica a les xarxes socials i els mitjans de comunicació. Alguns dels plats més espectaculars s'han popularitzat i avui dia la majoria de persones coneix diversos professionals que hagin guanyat alguna estrella Michelin, la màxima distinció per a un xef.

Ara molts xefs com Jordi Cruz o Pepe Rodríguez són estrelles de la televisió en un dels programes més reeixits de la televisió pública a Espanya, MasterChef. També altres com Dabiz Muñoz són summament coneguts per la seva cuina i els seus èxits internacionals.

Un altre exemple de l'expansió mediàtica que hi ha avui dia en l'àmbit de la gastronomia és Dani García, que ha col·laborat amb alguns dels youtubers més famosos de parla hispana (Rubius, Vegetta i Willyrex) per apropar els seus plats a un públic juvenil.

Malgrat això, encara que hi ha molta demanda i a tots ens agradaria poder gaudir de l'experiència gastronòmica d'un restaurant d'estrella Michelin no tots ens ho podem permetre. El preu del menú d'alguns dels més famosos com el diverXO (365 euros) o l'AbAC (225 euros) no estan a l'abast de totes les butxaques.

Els restaurants d'estrella Michelin accessibles

Alguns establiments summament prestigiosos, que han estat guardonats amb una estrella Michelin decideixen apostar per un model de negoci menys pretensiós i decideixen oferir uns preus molt més reduïts que els seus competidors. L'objectiu és augmentar la quantitat de clients potencials perquè qui vulgui pugui provar els seus plats.

Vedat de Quevedo Insta

Xef d'El Coto de Quevedo / Instagram

Un dels restaurants amb estrella Michelin pels quals podem menja per menys de 50 és el Vedat de Quevedo, ubicat en Torre de Juan Abad, un municipi de la província de Ciudad Real. S'especialitza en el menjar tradicional espanyol i mediterrani. Un dels seus plats estrella és el garrí, encara que diversos clients destaquen també la seva carta de postres. Podem menjar allà per una quantitat propera als 30 euros per comensal.

Un altre establiment summament sorprenent és el Talaia, que és a Castelló. Destaca pels seus menús basats en plats amb arròs, encara que un altre dels seus punts forts és la fusió, inspirada en la cuina tradicional francesa. El preu mitjà per comensal s'acosta als 35 euros.

El restaurant d'estrella Michelin més barat

El restaurant que ha estat guardonat amb una estrella Michelin que ofereix un menjar complet per un preu més baix és el Sil·labari de Vigo, a la província de Pontevedra. Es tracta d'un establiment que barreja les tècniques més avantguardistes de la cuina moderna i els productes del mercat local. A la seva carta està disponible un menú que inclou un aperitiu, un entrant, un segon plat i unes postres per 25 euros.

Un altre dels establiments recomanats és el Garena de Bizkaia. A la seva carta hi ha plats molt variats, hi ha alguns de típics d'una taverna basca com les croquetes o la mitjana. Encara que n'hi ha altres que són una mica més elaborats i més similars al que entenem com a menjar de disseny. El preu mitjà per comensal és d'uns 35 euros.