Un grup de cinc persones que navegava a la deriva a la costa de Portugal ha estat rescatat per la Marina portuguesa. Les persones eren tripulants d'un veler que va patir el terrible atac d'un grup d'orques. L'embarcació, que no va aguantar els cops dels animals, va començar a enfonsar-se, i els seus passatgers amb prou feines van tenir temps de pujar a un bot salvavides per salvar-se. El desafortunat succés va tenir lloc pocs minuts després de mitjanit, a onze quilòmetres de la costa de Sines, ubicada al sud del país i a uns 160 quilòmetres de Lisboa. Després de gairebé tres hores, els equips de salvament marítim portuguesos van aconseguir rescatar els afectats i traslladar-los de forma segura fins a terra, en una nit que no oblidaran fàcilment.

L'embarcació pesquera en la qual navegaven cinc persones es va enfonsar

Cinc persones es trobaven navegant en un veler, en la que havia de ser una tranquil·la nit de pesca, quan van patir l'inesperat atac d'un grup d'orques que podria haver acabat en tragèdia. Passats escassos minuts de mitjanit, l'embarcació es va veure envoltada per un grup d'orques. Aquests animals, que poden arribar a mesurar fins a vuit metres, i pesar cinc tones, van envestir a cops l'embarcació, fins al punt que van aconseguir trencar el timó. Els cops dels temibles animals marins van provocar que el veler comencés a fer aigües i, finalment, s'enfonsés.

Les cinc persones que anaven a bord de l'embarcació, afortunadament, van gaudir de prou temps per a abandonar el vaixell i pujar a un bot salvavides, on van romandre durant prop de dues hores i quaranta minuts. El sistema del veler enfonsat va enviar un senyal de socors pocs minuts després dels primers cops, a les 00:03, i el Centre de Coordinació de Recerca i Salvament Marítim (MRCC) de Lisboa el va rebre, posant en alerta les embarcacions properes perquè acudissin al rescat.

Un vaixell pesquer i una embarcació de l'Estació Salvavides de Sines van acudir al rescat

Els tripulants del veler enfonsat per l'atac de les orques van ser rescatats, en un primer moment, per un vaixell pesquer. Aquesta segona embarcació era la que més a prop es trobava de l'accidentada, i en rebre el senyal de socors, va posar rumb a les coordenades indicades, trobant-se amb cinc persones pujades a un bot salvavides i navegant a la deriva. Poc després va acudir al rescat també una embarcació de l'Estació Salvavides de Sines, que va acompanyar el pesquer amb les cinc persones accidentades ja a bord fins al port de Sines. La Marina portuguesa ha confirmat que les persones afectades per aquesta "interacció" amb les orques van arribar fora de perill a terra al voltant de les 02:45 de la matinada.

Les orques joves senten curiositat i ataquen les embarcacions

La Marina portuguesa, en el mateix comunicat on confirma el succés, explica que les orques, si bé no és la primera vegada que ataquen velers, normalment ho fan per "jugar", especialment les més joves. Aquests animals se senten atrets per "les estructures mòbils i sorolloses de les embarcacions", i per això s'apropen en excés i les colpegen. El mateix cos recomana que, en cas d'albirar orques en alta mar, el millor és apagar el motor i immobilitzar el timó, perquè deixi de fer soroll i les orques passin de llarg sense posar ningú en perill.