Captats i enganyats a Albània, portats a Barcelona i d'allà distribuïts per Catalunya per utilitzar-los com a esclaus a les plantacions de marihuana. La Policia Nacional ha aconseguit alliberar dues persones que es trobaven recloses en dos cultius de cànnabis a Castellbisbal i Molins de Rei. Tots dos eren de nacionalitat albanesa, segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, i havien estat portats des del seu país d'origen per mitjà de promeses incomplertes per compatriotes que, més tard, descobririen que pertanyien a una gran organització ubicada a les zones costaneres catalanes. Per tot això, els investigadors han realitzat 28 detencions, tots albanesos i un de nacionalitat espanyola que servia de cap regional. Estan acusats dels delictes de tràfic d'éssers humans, entre altres de greus.

Armes, marihuana, tràfic de persones i 28 detinguts

La investigació ha estat llarga i es va iniciar el febrer de 2023, quan els agents es van localitzar i van escorcollar dues plantacions de marihuana ubicades en naus industrials a les localitats barcelonines de Castellbisbal i Molins de Rei. Va ser llavors quan es va alliberar els albanesos enganyats i portats per tancar-los en un règim de semiesclavitud a les plantacions de marihuana a través de l'aeroport de Barcelona-El Prat. Poc després, durant una operació que ha durat més d'un any, segons han explicat fonts policials a aquest mitjà, fins al juny passat, es van arrestar 28 persones, de nacionalitat albanesa i un testaferro espanyol, i la Policia Nacional va descobrir que la venda de la droga es realitzava majoritàriament a Calafell. Quatre dels detinguts han ingressat a la presó.

 

La Policia Nacional ha intervingut 13.218 plantes de marihuana i 1.308,79 grams d'haixix. A més, es calcula que la defraudació del fluid elèctric ascendeix a 1.950.000 euros i van trobar dues armes llargues, una de curta i cartutxos de 9mm juntament amb 35.320 euros en efectiu i un total de vuit documents d'identitat falsos. Però, com captaven els seus compatriotes a Albània i en quines condicions vivien als cultius?

Així els enganyaven per malviure a les plantacions catalanes

La màfia albanesa estava perfectament estructurada amb uns rols molt definits, encara que un dels caps era de nacionalitat espanyola i s'ocupava de localitzar les naus industrials, gestionar els lloguers i comprar tot el material necessari per a la plantació. Tot i això, els grans líders albanesos eren els que donaven les ordres i afavorien que una ramificació de l'organització captés a Albània compatriotes per estar les 24 hores necessàries de cura i vigilància dels cultius de Castellbisbal i Molins de Rei. Tot i que aquests jardiners, alhora, eren desposseïts de tots els seus estris i vigilats periòdicament.

Tot i que fins a arribar al punt d'estar reclosos gairebé com a esclaus a les plantacions de marihuana catalanes, primer els enganyaven abans de sortir d'Albània. Una de les víctimes, segons han explicat fonts policials, va manifestar que es trobava tancada i que havia estat enganyada al seu país d'origen per un compatriota que li va prometre eina a Espanya en un rentat de cotxes. L'home va acceptar, ja que la seva dona i fill depenien econòmicament d'ell. Així li van comprar un bitllet d'avió i poc després d'aterrar el van traslladar al cultiu, on li van treure les seves pertinences, entre les quals s'inclou el passaport i el telèfon mòbil, amenaçant-lo de fer mal a la seva família si no feia el que li deien.

Tres mesos va estar l'home tancat a la plantació, cuidant les plantes i vigilant, alhora que era vigilat i tenia un telèfon amb un únic número enregistrat. La Policia Nacional el va rescatar, de la mateixa manera que ho va fer posteriorment a un altre nacional albanès, encara que a aquest el van enganyar dient-li que conrear marihuana era una activitat legal a l'Estat. Però, per si sospités en algun moment, també li van treure totes les seves pertinences, inclòs el passaport. Les dues víctimes van viure diversos mesos sols en diferents naus industrials de Castellbisbal i Molins de Rei, sense poder sortir a l'exterior, sense llum natural ni ventilació i menjant únicament el que els proporcionaven de tant en tant algun membre de la màfia albanesa establerta a Catalunya.

Vincles amb la immigració il·legal

Tot i que, segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, eren els membres de l'organització desarticulada els mateixos que s'encarregaven de la captació d'albanesos per fer-los entrar il·legalment i esclavitzar-los, aquesta màfia tenia vincles amb altres organitzacions dedicades a l'afavoriment massiu de la immigració il·legal de ciutadans albanesos. Tant és així que un dels principals líders de l'organització va ser condemnat el 2002 a 25 anys de presó a Albània per encreuament i assistència il·legal de les fronteres de l'Estat i la banda desmantellada ara a Catalunya tenia vincles amb una altra d'investigada anteriorment per la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional, a la qual es vadetenir a un total de 123 persones per l'afavoriment massiu d'immigració il·legal.