La ciberdelinqüència està cada vegada més present en el nostre dia a dia. Els missatges de text fraudulents que arriben als nostres telèfons mòbils, sigui per SMS o WhatsApp, són cada cop més freqüents. Quan els estafadors no es fan passar per Correus, ho fan per la Seguretat Social o per la nostra entitat bancària. Precisament, sobre aquest últim mètode ha alertat els Mossos d'Esquadra, que avisen que s'està començant a estendre aquesta estafa, en aquesta ocasió, fent-se passar pel BBVA. Amb això, els delinqüents, fent servir un enllaç que redirigeix a una pàgina web falsa, intenten aconseguir la informació personal o bancària de les víctimes.

En aquesta estafa que s'està estenent últimament, a través del mètode 'smishing', els estafadors envien un missatge de text per SMS fent-se passar pel BBVA. En ell diuen a la víctima que s'ha fet un càrrec al seu compte corrent d'un valor molt elevat, que a vegades pot arribar a rondar els 1.000 euros. Seguidament, se li diu que si no reconeix aquesta despesa segueixi els passos indicats per a cancel·lar-lo que figuren a l'enllaç que adjunten. La pàgina a la qual redirigeix, però, tot i que té la semblança de la web oficial del BBVA, és fraudulenta i només serveis perquè totes les dades i la informació que s'hi introdueixi vagi a parar a les mans dels estafadors.

Què fer per no caure en aquest tipus d'estafa?

Per a no ser estafats, des dels Mossos d'Esquadra el que recomanen en cas de rebre un missatge d'aquest tipus de la nostra entitat bancària és esborrar-lo, no clicar en cap enllaç extern ni facilitar cap dada personal. Des del mateix BBVA també donen consells per a no caure en aquest frau. Als que diu la policia catalana hi sumen no contestar el missatge, desconfiar sempre que no es dirigeixi personalment o tingui faltes d'ortografia i no descarregar cap aplicació si no és des del lloc oficial. A més, recordar que el BBVA mai envia missatges per SMS que continguin un enllaç, per tant, en cas de rebre'n un d'aquest estil voldrà dir que és fals.