Malauradament, les estafes amb el mètode 'phishing' són cada vegada més habituals. Els delinqüents envien correus electrònics a les víctimes fent-se passar per una altra persona o per alguna companyia per robar les dades personals. En aquest sentit, els Mossos d'Esquadra han alertat d'un nou frau en què els estafadors, a través del correu d'alguna persona coneguda de la víctima, li envia un missatge amb una notícia del diari El País en què parla com un famós ha guanyat molts diners invertint en criptomonedes. La realitat, però, és que tot és un muntatge. Ni el correu l'envia algú conegut, ni aquest article existeix, ni aquesta persona s'ha fet rica d'aquesta forma.

La falsa notícia sobre el famós que ha guanyat molts diners amb criptomonedes

L'estafa comença en rebre un correu electrònic d'una persona coneguda. No s'intenten fer passar per ella amb una direcció falsa, sinó que és realment la d'aquella persona, a qui han estafat abans i han obtingut les seves dades. Per això és més difícil detectar l'engany. En el missatge no hi apareix cap assumpte i al cos del text només hi ha un enllaç a una suposada notícia del diari El País. Es tracta d'un article on s'explica l'experiència d'algun famós guanyant molts diners invertint en criptomonedes. Apareixen referències a altres mitjans com El Mundo o ABC per fer-ho més creïble. No obstant això, només és una imatge falsa. 

En cas de clicar al desplegable de l'esquerra com si volguéssim entrar en una altra secció, no s'obriria el menú. Només funcionen una sèrie de botons, com el de les seccions, però tots redirigeixen a una mateixa pàgina web, on apareix un formulari d'inscripció per invertir en criptomonedes. En ell es demanen algunes dades personals com el nom i els cognoms, el correu electrònic i el número de telèfon. Un cop emplenat, es redirigeix a una tercera pàgina web on es demana restablir la contrasenya del correu electrònic. Un cop fet tot això, ens haurien d'haver enviat un missatge donant-los la benvinguda al nou servei al qual ens acabem de donar d'alta on figuren les credencials per activar el compte. Un cop activat, els estafadors utilitzaran el nostre correu electrònic per difondre la mateixa notícia i seguir estafant a altra gent.

Què fer si es rep aquest missatge?

Des dels Mossos d'Esquadra recomanen desconfiar si et proposen guanyar diners ràpidament i t'envien aquest correu electrònic, encara que sigui d'una persona coneguda. El que s'ha de fer en aquests casos és, principalment, no clicar en cap enllaç i no donar dades personals sota cap circumstància. El més recomanable és eliminar el missatge o marcar-lo com a correu brossa. En el cas d'haver estat ja víctima de l'estafa, convé canviar la contrasenya del correu electrònic, buscar-se a un mateix a Internet per comprovar que no s'hagi difós informació personal, avisar els teus contactes perquè no caiguin ells també i denunciar-ho a les autoritats policials.