Després dels cossos de cabres i gallines al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), els rituals de Santeria arriben a Tenerife amb animals exòtics. La Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, ha detingut tres persones, dos homes i una dona, com presumptes autors dels delictes de contraban i contra la flora i la fauna. Els arrestats introduïen il·legalment a Espanya animals d'espècies protegides, moltes d'elles de països molt llunyans, a més de restes d'aquestes que, posteriorment, eren venudes per ser utilitzades en aquestes cerimònies de creences derivades directament de la cultura i la religió ioruba, originada per la diàspora africana a Cuba a finals del segle XIX. 

 

Però els arrestos i la intervenció dels animals i les seves restes s'ha produït ara arran d'una investigació que va iniciar-se l'any 2021, quan els agents de la Policia Nacional van tenir coneixement de dos establiments a la illa de Tenerife (Canàries), un a Arona i l'altre a San Cristóbal de la Laguna. En aquests indrets es venien animals d'espècies protegides i restes d'aquests pel seu ús en rituals de Santeria. Així, van intentar determinar la via que utilitzaven per introduir els animals i la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va realitzar una anàlisi de la paqueteria postal. Finalment, van concloure que la gran majoria arribaven a les maletes de diversos passatgers, intentant evitar els controls existents. 

Ratpenats, lleons, caps de gossos, hipopòtams...

Els animals introduïts, en gran mesura tots morts i per peces, eren ratpenats, aus d'origen cubà, caps de gos, llop, mico, cobra o cocodril, així com marfil d'elefant, ullals de tigre, dents de goril·la o gripaus africans. Tanmateix, després de les inspeccions portades a terme als establiments per la Policia Nacional, van aconseguir intervenir també animals domèstics vius destinats a pràctiques de rituals de Santeria. Així com restes de diferents espècies protegides a tot el món, com hipopòtams, lleons, hienes, cocodrils, camaleons o cavallets de mar.

Amb tota aquesta informació i evidències, la Policia Nacional va organitzar un dispositiu amb la participació d'agents de la Comissaria General d'Informació i de funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Els agents van detenir dos homes i una dona a l'illa de Tenerife com presumptes responsables de contraban i contra la flora i la fauna. Des del cos recorden que els especialistes del Cos Nacional de Policia (CNP) mantenen habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà pugui comunicar fets relacionats, garantint, en tot moment, l'anonimat i la confidencialitat.