La feina dels investigadors que es dediquen a resoldre els robatoris de rellotges a la via pública a Barcelona no és fàcil. La prevenció i caçar lladres en calent, després de seguiments de sospitosos, pot donar els seus fruits, però no redueix a zero aquest tipus de robatoris a la capital de Catalunya. Cal també investigar els fets coneguts per tal de poder detenir els lladres, portar-los davant de la justícia i, si bé és molt complicat, recuperar el rellotge de la víctima. En aquest reportatge d'ElCaso.cat podem conèixer com s'investiga, com estan organitzats, qui roba rellotges a Barcelona i, en un vídeo exclusiu, entendre com actuen.

Investigadors especialitzats en detenir lladres de rellotges

És la feina que fan els agents de la Unitat Regional Operativa Polivalent (UROP), el que fins ara era el Titani, un grup d'investigació operativa de l'Àrea Regional d'Investigació (ARI) de la ciutat de Barcelona i que comanda el sotsinspector Ramon Torné. La investigació de fets concrets, com aquesta mena de robatoris, que si bé no superen el 8% dels delictes patrimonials, sí que són, en números generals, d'alt valor i, alhora, generen molta inseguretat, també entre les persones que visiten la ciutat, siguin turistes o passavolants. Les dades demostren que aquest tipus de robatoris pugen, sobretot aquests mesos d'estiu, amb saturació de turistes a la zona centre de Barcelona.

El darrer conegut, avançat per ElCaso.cat aquest cap de setmana, és un rellotge Rolex de 100.000 euros, denunciat de matinada a la rambla de Barcelona. Els Mossos també investiguen un altre robatori, també la matinada d'aquest diumenge, al carrer d'Elisabets, d'un Rolex de 25.000 euros. Els casos són gairebé diaris, si bé no d'aquest valor. Aquest mateix dissabte, a la tarda, agents de paisà van detenir tres joves magrebins que havien robat un rellotge de 600 euros al passeig de Gràcia i fa pocs dies agents de la Policia Nacional espanyola, al carrer de Mallorca, també van detenir en calent un jove magrebí que havia robat un rellotge de 23.000 euros, també de la marca Rolex, a un turista japonès. Es va poder recuperar.

En l'anàlisi dels incidents diaris sempre hi ha algun robatori d'aquest tipus. És per això que Ramon Grassa, inspector cap de l'ARI, ha decidit, juntament amb la Prefectura de la regió de Barcelona, que comanda la comissària Montserrat Estruch, reforçar aquesta unitat polivalent per lluitar contra els robatoris de rellotges. El grup Titani, muntat amb agents de les unitats d'investigació d'arreu dels districtes de la ciutat de Barcelona, no es desmuntarà durant els mesos que baixa l'activitat dels mal anomenats "rellotgers" i quedarà actiu durant tot l'any. Si s'aconsegueix rebaixar aquest tipus de robatoris -a l'hivern, baixen per la disminució de turistes i que la gent va amb màniga llarga- aquests investigadors de l'antic Titani es dedicaran a fer altres investigacions; ja n'han fet alguna, com la de robatoris de motocicletes, segons explica el sotsinspector Torné en una entrevista a ElCaso.cat per conèixer com treballen els agents dels Mossos que investiguen els robatoris de rellotges a Barcelona.

Els agents d'aquesta unitat polivalent de l'ARI instrueixen totes les denúncies que reben els Mossos d'Esquadra on els lladres hagin sostret amb violència un rellotge a la via pública. Un tipus de delicte que va en augment i que, tal com detallen els comandaments de la regió de Barcelona, si bé no és un problema quantitatiu, sí que ho és a nivell qualitatiu. L'objectiu és saber qui ha fet aquest robatori i, evidentment, poder-lo detenir. Tot i que és més complicat, també recuperar el rellotge. Aquest darrer objectiu, però, si no es fa una detenció en calent, es complica molt. Hi ha xarxes organitzades que compren els rellotges robats al carrer de Barcelona i els fan sortir ràpidament del país o es col·loquen al mercat negre.

Investigadors especialitzats per lladres especialitzats

Sobre la taula de la desena d'agents que investiguen aquest tipus de robatoris arriba un fet, una denúncia. Els investigadors han de tirar la mobiola enrere per poder saber qui pot haver estat l'autor d'aquest robatori, poder-lo identificar, localitzar, detenir, i, el més important, poder-ho demostrar davant dels jutges i saltar-se les traves dels advocats d'aquests tipus de, suposats, lladres. Aquestes investigacions són molt quirúrgiques, cal ser molt detallista, i per això es va decidir, primer, crear el grup Titani, i ara convertir-ho en un model estable, per facilitar la especialització dels agents amb aquest tipus d'investigacions. El sotsinspector Torné explica la necessitat de fer investigacions molt concretes, amb persones reincidents, per tant conegudes, que s'han de conèixer molt bé i també amb la necessitat d'adaptar-se a totes les tècniques que tenen per robar els rellotges.

Amb la primera informació sobre un robatori de rellotges de Barcelona, si coincideix i no hi ha autor conegut, els agents de la unitat polivalent dels Mossos d'Esquadra de l'ARI de Barcelona assumeixen el cas. La denúncia serveix per començar a estirar el fil. Cal trobar ràpidament una línia d'investigació. La declaració de la víctima, possibles reconeixements dels autors en fitxes de coneguts policials i el visionat de càmeres de seguretat poden ser claus. Cal també construir el relat del robatori. Els lladres de rellotges a la ciutat de Barcelona no actuen sols, i és també objectiu d'aquests investigadors dels Mossos poder acreditar la participació d'altres autors, i fer-ho amb prou càrrega de prova, per aconseguir, si s'escau, mesures judicials de seguiment o vigilància, i, finalment, també per poder afrontar el judici amb possibilitats de condemna. Els atestats que els investigadors presenten davant dels jutges són gairebé pel·lícules, explicades al segon, dels moviments dels lladres, abans, durant i després de l'assalt. Les vigilàncies i seguiments del seu objectiu, la preparació de l'assalt, l'atac, el robatori i, també, i molt important, la fugida. La participació de totes les persones és important que quedi acreditada. Els investigadors no amaguen un principi de frustració quan després de feina d'investigació poden detenir els lladres, aquests entren i surten dels jutjats, sense ingressar a presó, tot i ser acusats de robatoris amb violència i lesions, però saben que la seva feina és fer això, portar-los davant dels jutges. Si després surten, els hauran de tornar a investigar i tornar a detenir.

La màfia dels lladres de rellotges a Barcelona

Molts dels rellotges que són robats a la capital de Catalunya surten del país, i alguns cops, en viatges des de l'aeroport del Prat, confirmen els investigadors, si bé, avisa Torné, que no és el seu negociat la investigació per saber on acaben. És la seva responsabilitat detenir i posar a disposició judicial els lladres que es dediquen a aquest tipus de robatoris a Barcelona, aconseguir treure'ls del carrer i, si és possible, recuperar els rellotges. Li consta que unitats de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i d'unitats centrals de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) hi treballen, sobretot, en els grups organitzats i també poder aclarir la receptació, és a dir, qui compra, sabent que són robats, aquests rellotges d'alt valor que es roben.

Qui roba rellotges a Barcelona?

A Barcelona, segons les dades dels Mossos, hi treballen tres tipus de lladres que fan rellotges. Sobretot, i els que n'hi ha més, els oportunistes, persones multireincidents, que han trobat en aquest tipus de robatoris, que poden intentar-se com un furt però que no tenen problema acabar-los com robatoris amb violència, i que actuen, sobretot, a la zona amb més concentració turística. Ara s'han centrat en rellotges, sobretot durant els mesos d'estiu, però són persones, moltes de nacionalitat estrangera, originaris del Magreb, que poden robar també altres coses. Aquest grup representa gairebé un 80% dels lladres que protagonitzen robatoris violents de rellotges a Barcelona. Han detectat que alguns cops han errat, que han fet seguiments per robar rellotges que semblaven bons i després són imitacions o rellotges de marca sense valor.

Alhora, però, també hi ha lladres més especialitzats, que saben perfectament què volen robar, i que preparen més els assalts. Al contrari dels primers, són més professionals, marquen clarament l'objectiu i s'organitzen per poder fer el robatori del rellotge de la millor manera possible. Són bandes instal·lades a Catalunya, amb persones que poden també ser magrebines, amb antecedents, però que compten amb una xarxa més organitzada, que els hi dona cobertura, la part logística i, alhora, també la sortida dels rellotges al mercat negre internacional. Finalment, els investigadors dels Mossos també han detectat un tercer grup, semblant al primer, però molt més especialitzat, i que no tenen la seva residència habitual a Barcelona. Bateries que provenen d'altres països, els darrers de la màfia italiana, que es desplacen a la ciutat a fer robatoris llampec durant alguns dies i després marxen. Fa pocs mesos un grup d'aquests va cometre diversos robatoris a Barcelona, fins i tot, fent ús de pistoles, una investigació que, tot i que encara sense resultats, per la presència d'armes de foc, ha assumit la DIC de Barcelona.

Aquest dos darrers tipus de lladres actuen sobretot fora de la zona turística i alguns cops amb objectius concertats gairebé en origen o fruit de seguiments més treballats. En canvi, els primers, no preparent tant l'assalt, i actuen sobretot en una zona que controlen més, Born, Raval i Barceloneta, a Ciutat Vella

Com roben els rellotges?

Cada robatori és diferent, però en aquest vídeo, d'una investigació judicialitzada pels Mossos d'Esquadra, es pot veure com actuen en un cas paradigmàtic, i al qual ha tingut accés ElCaso.cat. Les imatges són molt clares per saber com funcionen els lladres, l'autor material i l'autor que hi col·labora, i també va ser clau per poder-los acabar detenint. El rellotge Rado, de 3.000 euros, no va poder ser recuperat, però els dos lladres, els dos amb antecedents i magrebins, van ser detinguts pels agents de la Unitat Regional Operativa Polivalent (UROP).

 

En les imatges de les càmeres de seguretat que van poder recuperar els investigadors que van portar aquest cas es pot veure clarament com preparen l'assalt. Un dels dos lladres prepara un patinet -és el mitjà de transport preferit d'aquest tipus de malfactors, per la facilitat que els hi dona per escapar; els Mossos tenen en marxa un dispositiu regular a la ciutat de Barcelona per poder lluitar contra aquest fenomen dels patinets- per quan facin l'assalt. Un segon lladre segueix la víctima, un turista que passeja amb la seva parella pel Born, i finalment l'assalt. Li arrenca el rellotge del braç i comença a córrer. Puja al patinet i escapa. Ni la dona de la víctima ni un altre home aconsegueixen aturar-lo. El primer lladre, el que havia deixat el patinet preparat, també intenta molestar per evitar que enxampin al seu company.

La víctima va reconèixer l'autor en imatges policials de persones amb antecedents, fruit de la feina d'intel·ligència policial del grup Titani, que ja fa dos anys que treballen aquest tipus de lladres. També van poder ser reconeguts en les imatges de les càmeres de seguretat que es van recuperar del moment dels fets. I la detenció, explica el sotsinspector, es va fer anant-los a buscar a la zona on saben que normalment són. Els investigadors sabien perfectament qui eren, tenien l'atestat llest per entregar-lo al jutge i els van anar a buscar. Els van trobar, els van detenir i els van entregar al jutge. I tornem-hi.