Colpejar tots els fronts per evitar robatoris al centre de la ciutat. Qualsevol esquerda és important si es volen revertir les dades delictives de Barcelona, la capital de Catalunya, la ciutat que arrossega les dades, siguin bones o dolentes, d'arreu del país. Els canvis de dinàmiques que estan portant a terme la nova prefectura territorial, amb la comissària Montserrat Estruch com a cap de la regió, i l'intendent Rafa Tello com a cap de la Divisió Regional de Seguretat Ciutadana, explora nous dispositius com el que aquest dimarts es va fer durant tota la tarda al centre de la ciutat per prevenir robatoris amb violència i furts de persones que aprofiten els patinets elèctrics per cometre els fets o per escapar-se després del robatori. Des de les quatre de la tarda i fins a dos quarts d'onze es van desplegar agents a la zona de Ciutat Vella, en diversos punts, per controlar i identificar persones multireincidents. La pressió, destinada sobretot a persones que fan ús de patinets elèctrics i que, segons la intel·ligència policial, podien estar relacionades amb els robatoris i furts, va permetre identificar més de 80 persones que, entre totes, sumen 457 antecedents, segons ha pogut saber ElCaso.cat. S'han detingut quatre persones i s'han retirat vint patinets de lladres del carrer.

Vint patinets elèctrics fora de circulació

El dispositiu Lambreta, com s'ha batejat, que és una extensió del dispositiu Tremall, que es fa contra multireincidents, es repetirà, sobretot durant l'estiu, amb l'objectiu de detectar aquests lladres que els darrers mesos han proliferat a la ciutat de Barcelona i que aprofiten els patinets elèctrics -que no tenen matrícula, no necessiten permisos o assegurances i que poden circular per les voreres- per escapar després dels fets, fent molt complicada l'acció de la policia.

 

Els comandaments que han liderat la posada en marxa d'aquest dispositiu, que és el primer cop que es fa a gran escala al centre de Barcelona, i que es repetirà també als districtes de Sants i Sant Martí, asseguren que l'estratègia és coordinar-se amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i diferents serveis dels Mossos per pressionar aquests lladres que han trobat en els patinets uns aliats al centre de la ciutat. Saturar els carrers del centre de la ciutat, ara que arrenca el plat fort de la campanya turística, amb l'estiu al cap del carrer, i poder treure de circulació lladres i també els patinets.

En el dispositiu que es va fer aquest dimarts, els Mossos d'Esquadra van intervenir vint patinets elèctrics a persones que es poden relacionar amb fets delictius. També van quedar intervingudes quatre bicicletes i es van detenir quatre persones, tots joves estrangers, que junts sumen 34 antecedents. Tres van ser arrestats quan van ser enxampats robant i un quart, en ser identificat, va resultar que tenia pendent ser detingut per un altre cas.

Guilles, una de les peces clau del dispositiu

A part dels agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de Ciutat Vella i dels agents de paisà que habitualment treballen amb aquest tipus de lladres, els Fura de Ciutat Vella i el Grup de Delinqüència Urbana Regional de la ciutat de Barcelona dels Mossos i de la Guàrdia Urbana, en el dispositiu també es van desplegar la unitat motoritzada de la policia catalana, els coneguts per l'argot Guilles. Aquestes patrulles, que tenen molta mobilitat i capacitat de reacció aprofitant que treballen amb motocicletes, són una de les més efectives en aquest tipus de dispositius que es fan per carrers com els del Raval i del Gòtic, plens de turistes i passavolants i estrets. Aquest dimarts, els Mossos també van desplegar l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Unitat de Drons (Udron) per donar suport als agents en aquesta saturació de Ciutat Vella per terra i aire.

WhatsApp Image 2024 05 29 at 11.09.37
Un agent de la Guàrdia Urbana i un agent dels Guilles de Mossos, retirant patinets / Cedida

La guerra contra els lladres amb patinets forma part de les noves dinàmiques de la regió policial de Barcelona i s'emmarca dins un pla que s'està acabant de dissenyar i que portarà el nom d'Austro i que aglutinarà totes les accions que es faran durant aquests mesos d'estiu a la ciutat de Barcelona, de manera coordinada entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, per anar revertint les dades delictives a la capital de Catalunya.