Ciutat Vella és la zona zero de Barcelona. És una de les comissaries més complicades on els Mossos d'Esquadra tenen més feina. És un punt d'atracció turística, amb els llocs d'interès més destacats de la capital de Catalunya, a excepció de la Sagrada Família. Aquesta zona barreja carrers i carrerons, al Raval, amb la platja, a la Barceloneta, passant per la Rambla, plaça de Sant Jaume, Via Laietana, Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella. El districte de Ciutat Vella ha multiplicat els detinguts els darrers anys, com va informar l'intendent cap de la comissaria, Víctor Martín, a l'abril durant la celebració de les Esquadres.

L'any 2018 es van detenir 6.000 persones, més de quinze cada dia. El 2023, els Mossos d'Esquadra van detenir unes 30 persones cada dia, sumant més de 10.500 persones en 365 dies. Les detencions s'han disparat, i aquest 2024 les dades ja són superiors. No obstant això, els caps de la comissaria avisen que aquestes detencions encara no són suficients. Cal encara més feina, i feina, els Mossos de Ciutat Vella, en fan.

Una tarda de feina a Ciutat Vella

Només cal seguir-los una tarda, com ha fet ElCaso.cat, per confirmar-ho. En aquest reportatge amb el cap de torn d'una tarda d'aquesta setmana, es pot veure.

 

Durant el servei, els agents, uniformats i de paisà, es troben amb tota mena de serveis. El més habitual són els furts, però també hi ha robatoris violents, cada cop més habituals, a causa de la colònia de multireincidents estrangers que habiten els tres barris del districte de Ciutat Vella. Furts, robatoris, baralles, enfrontaments on els Mossos han de fer mediació i també gestions i serveis ordinaris, com aixecament de cadàvers, són el dia a dia en aquesta zona de la ciutat. Durant aquest acompanyament, el cap de torn i els seus agents van ser requerits en diverses ocasions per enfrontaments a la via pública i també per avisos de furts i robatoris, on la feina dels agents de paisà per prevenir-ho és clau.

Els dos detinguts del vídeo (durant el torn de tarda se'n van fer uns set) són persones amb diversos antecedents, tots dos magrebins, tots dos coneguts de la policia. Un d'ells estava pendent de detenció per la Unitat d'Investigació de la comissaria de Ciutat Vella per un robatori violent amb arma blanca, l'altre va ser detectat en un seguiment dels agents Fura, agents de paisà, intentant fer diversos furts fins que finalment va atacar una noia que estava a la cua d'un restaurant per intentar robar-li un instrument de música professional, i va ser arrestat. L'havien detingut feia dos dies. És el que deia el cap de la comissaria: calen també canvis legislatius per acabar amb una xacra que complica el barri, la multireincidència.

Si els detinguts, amb desenes d'antecedents i fets violents a les espatlles, entren i surten dels jutjats, és impossible recuperar el control de Ciutat Vella. Tot i això, els agents d'aquest districte de la capital de Catalunya no es rendeixen; la motivació, de moment, no s'ha esfumat. Combatre la delinqüència de baixa intensitat però altament destructiva, que genera el tràfic de droga als narcopisos i els furts i robatoris violents que, molts cops, estan relacionats amb la droga per la necessitat de les persones addictes d'aconseguir diners per comprar-la, és el principal objectiu dels agents dels Mossos que han escollit treballar en una de les comissaries més mogudes de Catalunya.

La feina del cap de torn

Al districte de Ciutat Vella la quantitat de patrulles que cada dia surten al carrer varia, però sempre hi ha un cap de torn, en el cas d'avui, un sergent, que s'encarrega de posar-hi ordre. A peu de carrer, quan no està devorat per la feina administrativa, el sergent organitza tots els serveis, desplega les dotacions disponibles segons les necessitats i resol tots els incidents que passen al districte, en contacte amb la sala, que és on es reben les trucades al 112, i també coordinat amb Comtal 5, el cap de torn responsable de tota la regió de Barcelona.