Al llarg d'aquesta setmana s'han succeït diversos casos de dones que han denunciat haver estat punxades misteriosament amb xeringues en discoteques. Estem davant del que es diu punxades per submissió química i es considera agressió. En el cas de Catalunya, els Mossos d'Esquadra ja han rebut cinc denúncies d'aquest tipus, aparentment sense violacions posteriors. Segons el relat de les víctimes, les punxades s'han succeït en establiments de lleure nocturn, ja que els agressors aprofiten la poca llum i la gran quantitat de gent que hi ha per passar desapercebuts. Les noies senten una punció aguda en alguna de les extremitats i després pateixen un endormiscament en diferents parts del cos, a més de marejos o esvaïments. Després d'un augment de casos d'aquest tipus d'agressió, els agents de la policia han iniciat investigacions i els experts han començat a analitzar la situació per entendre si es tracta d'un nou mètode per robar o per exercir violència sexual. Per aquesta raó, hem d'estar atents davant d'aquest tipus de fets i saber com reaccionar.

On han estat les punxades en discoteques a Catalunya? Totes les denúncies | MAPA

Què he de fer si soc víctima d'una punxada?

Segons els experts, hi ha tres fets a tenir en compte en una agressió amb punxades. Pot ser que no siguem conscients, però l'agulla té un paper molt important. En primer lloc, si no sabem la dimensió de l'agulla utilitzada, depenent de la seva mida ens pot produir una hemorràgia que no seria mortal, però sí que podria tenir conseqüències greus. En segon lloc, l'agulla ens pot punxar algun nervi i generar complicacions. Un altre aspecte a tenir en compte és que, segurament, l'agressor no pensa en com és d'important canviar-la. Aquest fet és molt perillós, ja que ens pot encomanar d'alguna malaltia. També està la intoxicació, que significa introduir una substància psicotròpica en una altra persona per anul·lar les seves capacitats. En tots aquests casos, és necessari acudir al metge i que aquest prengui mostres de sang i orina per facilitar el diagnòstic.

Una ràpida reacció és molt important

Si hem estat víctimes d'una punxada, una ràpida reacció és essencial per detectar a temps si ens han introduït alguna substància. Per aquesta raó, és important cridar a un centre de referència per a aquest tipus de violències, avisar els propietaris del local en cas que ens hagin punxat, per exemple, en una discoteca i, sobretot, trucar a la policia. Al lloc dels fets els agents poden esbrinar les circumstàncies de l'agressió i veure si han quedat indicis de la xeringa o instrument amb què han fet la punxada. No té per què explicar-ho la mateixa víctima i és imprescindible assegurar l'estat de salut d'aquesta.

Es pot detectar fàcilment si he estat drogada?

Segons expliquen els experts, no hi ha terminis rígids per saber si una persona ha estat drogada. Tanmateix, avisen que acudir com més aviat millor a un centre sanitari és crucial per dos motius. El primer, pels indicis físics i de restes biològiques que hagin pogut quedar per part de l'agressor al cos de la víctima. Un altre factor que limita el temps és l'anàlisi per detectar la substància. Aquí depèn de la dosi i la via que s'ha utilitzat per inocular-lo. Es recomana realitzar proves abans de les 24 hores perquè són productes que es metabolitzen molt ràpidament i desapareixen aviat de la sang i l'orina. No obstant això, també poden ser investigats el pèl i cabell, ja que hi ha un marge més ampli de temps.

Estar sempre acompanyada per un grup d'amigues

Finalment, sempre que tinguem la sensació d'haver estat drogats o si tenim dificultat per controlar-nos i perdem la consciència, hem de romandre amb persones de confiança que ens poden ajudar a denunciar els fets.