València viu hores d’angoixa amb l’incendi més gran registrat mai a la capital. Des d’ahir, dijous, a les sis de la tarda que les flames estan devorant un edifici de catorze plantes del barri de Campanar als afores de la capital del País Valencià. Les xifres són tràgiques. L’edifici, de nova construcció, que ocupa tota una illa de cases entre l’avinguda de General Avilés i l’avinguda mestre Rodrigo, ha cremat completament. El vent que feia a la zona i també el revestiment de l’edifici, de PVC, va convertir el bloc de pisos en una torxa. 

🔴 EN DIRECTE | Evolució de l'incendi de València
 

Els serveis d’emergència de València han confirmat que ja s’han pogut recuperar deu cadàvers, però hi ha una vintena més de persones que segueixen desaparegudes, entre nou i quinze persones segons dades veïnals obtingudes per la Policia Nacional i Local. Les previsions no són optimistes i tot fa pensar que quan els bombers puguin accedir a l’interior de l’edifici, que encara segueix en flames i amb una estructura molt precària, es puguin localitzar persones sense vida. Les persones desaparegudes són les que els familiars de qui vivien en aquest edifici no han pogut localitzar. Encara no ha transcendit les edats ni les identificacions de les deu persones que han mort i també d’aquestes que, a hores d'ara, estan desaparegudes. Durant la tarda d'ahir es van viure moments molt complicats.

La feina per accedir a l’interior de l’edifici serà llarga. Encara no es pot saber quan es podrà entrar dins de l'estructura i es vol assegurar que el bloc és segur abans de posar en risc la vida dels efectius d’emergència. Se sap en quins pisos hi pot haver les persones desaparegudes, però fins que no sigui segur no s’hi accedirà. En aquest moment l'objectiu és continuar refredant, han assegurat des dels bombers de València. Des de l’exterior s’han vist quatre persones sense vida, que encara no han estat identificades, però les previsions són tràgiques. 

Ara mateix els tècnics també creuen que és complicat que l’edifici col·lapsi, un fet que dona una de les poques notícies positives de la jornada. Si el bloc arribés a caure, seria molt més complicat treballar i, alhora, poder fer el rescat de les persones desaparegudes que quedessin sota la runa.

Quinze ferits

En total ja s’han registrat quinze persones ferides, des de l’inici de l’incendi. D’aquests, set són bombers. Es tracta de nou homes, d’entre 25 i 57 anys, quatre dones, d’entre 27 i 81 anys, i també un menor de set anys. No es pateix per la vida de cap dels ferits i només segueixen ingressats a l'hospital sis bombers. La majoria han estat traslladats per inhalació de fum.

Tot i això, aquestes dades continuen sent provisionals, mentre un equip tècnic dels Bombers de València sobrevola l'edifici per garantir la seguretat a l'hora d'accedir a l'interior i buscar la gairebé vintena de desapareguts. Els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han arribat aquesta nit a l'incendi del Campanar i s'han integrat al dispositiu d'extinció. D'altra banda, l'Ajuntament de València ha habilitat punts d'atenció per als veïns afectats, a l'hotel i al PMA, també per als familiars de les persones no localitzades.

El pitjor incendi de la història recent

Si es confirmen els pitjors pronòstics, aquest incendi de València serà el més greu dels darrers anys a l’Estat. El sinistre més tràgic ocorregut fins ara va tenir lloc el 7 de juliol del 1992 quan dotze persones —nou de nacionalitat polonesa i tres espanyols— van morir asfixiats en incendiar-se un bloc d'habitatges a la localitat madrilenya de Móstoles. 

A Catalunya els darrers anys s’han viscut també incendis amb víctimes mortals, però sense l’espectacularitat de les imatges de l’edifici de Campanar. L’any 2014 van morir quatre nens en un incendi al Vendrell. L’any 2020 a la Barceloneta van morir tres homes en un incendi en uns baixos on es guardaven bateries elèctriques de patinets, el mateix any a Badalona van morir quatre persones immigrades que vivien en una nau ocupada i l’any 2021, a la plaça de Tetuan de Barcelona, van morir tres persones que vivien en uns baixos ocupats que es van incendiar. El març de 2023, a Rubí, van morir tres persones en un incendi d’un bloc de pisos de quatre plantes.