La sort —gairebé d'ençà del primer de maig del 2017— no bufa a favor de Rosa Peral, la dona, exagent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que va matar la seva parella, Pedro Rodríguez, de la mà del seu amant i company de feina Albert López. El cas, conegut com el crim de la Guàrdia Urbana, s’ha tornat a situar a l’ull de l’huracà els darrers dies després de l’estrena a Netflix de la sèrie El cuerpo en llamas, que narra, amb una mica de ficció, acció i sexe, aquest assassinat. El cadàver de Rodríguez va aparèixer calcinat al pantà de Foix, al Penedès, i tot seguit Peral i López van ser arrestats, acusats del crim. Des de llavors que són a la presó. Primer, de manera preventiva, i ara ja amb condemna ferma. Peral ha de complir 25 anys i López, 20.
Amb l’anunci que Netflix estrenaria aquesta nova sèrie sobre el cas, Rosa Peral va intentar, mitjançant la seva advocada, Núria González —amb errors de forma inclosos— aturar l’emissió de la producció. Va intentar veure la sèrie abans, i, després, va intentar evitar-ne l'estrena amb una demanda pel dret a l’honor. Un jutjat de Barcelona i un jutjat de Vilanova i la Geltrú, el partit judicial on vivia Peral abans de ser detinguda, s’hi van oposar, i la sèrie —com tothom sap, i tothom ha vist— ja s’ha estrenat.
Més problemes per a Rosa Peral
Però ara, malgrat que sembli impossible, Rosa Peral té encara més problemes. La defensa de la víctima ha denunciat els dos condemnats per tal de cobrar els beneficis que aquests puguin arribar a percebre dels llibres, les sèries i els documentals generats a partir del crim de la Guàrdia Urbana. L'Audiència de Barcelona ha acceptat la sol·licitud i ha ordenat embargar les possibles quantitats econòmiques que cobrin els dos exagents de la Guàrdia Urbana.
El tribunal recorda que, a més dels anys de presó, Peral i López també van ser condemnats a pagar una indemnització de 885.000 euros a la família de Rodríguez. Tot i això, mentre López té el seu pis embargat, Peral només ha pagat 1.175 euros. De fet, l'advocat de l'acusació recorda que l'assassina va canviar el nom del 50% de la propietat de la casa de Vilanova i la Geltrú on es va cometre el crim per posar-la a nom del seu pare i així declarar-se insolvent a l'hora de pagar la indemnització.
Per aquest motiu, davant la possibilitat d'obtenir beneficis dels llibres, sèries i documentals que surten a la llum sobre el crim, l'Audiència de Barcelona ha ordenat l'embargament dels possibles cobraments. Així doncs, ha demanat a les productores de la sèrie i el documental de Netflix que remetin al compte bancari judicial els diners que haurien de pagar als dos condemnats i que comuniquin si ja han pagat alguna quantitat.
Ara per ara, però, i sempre segons la versió de la defensa de Peral, que assegura que la seva clienta està en números vermells i només ha cobrat uns 200 euros al mes per ajudar a la consigna de la presó, Peral i López mai no han vist ni un euro per tota la literatura i ficció que s’ha fet sobre ells. L’advocada de Peral creu que aquesta demanada els servirà per demostrar aquest punt, i que mai no han obtingut beneficis de la sèrie.
Més produccions del crim
El cuerpo en llamas no serà l'última producció que es farà sobre aquest crim. La productora de Barcelona Brutal Media està preparant un nou format, del qual encara no se’n coneixen els detalls, però que aprofundirà en la figura de Rosa Peral, en una estratègia per blanquejar la figura de l’assassina de la Guàrdia Urbana.