‘El cuerpo en llamas’, la sèrie de Netflix sobre el crim de la Guàrdia Urbana ha estat un èxit aquest cap de setmana llarg a Catalunya. Tothom qui té aquesta plataforma de continguts audiovisual, com a mínim, l’ha començat. Alguns, fins i tot, han devorat tots els capítols per veure, amb ficció, acció i sexe, com Rosa Peral, encarnada per Úrsula Corberó, i Albert López, amb Quim Gutiérrez, van assassinar i intentar amagar el cos de Pedro Rodríguez el primer de maig de 2017. Qui també ha vist la sèrie és Toni Muñoz, periodista especialitzat en successos i expert del cas, que va escriure un llibre que ha servit d’inspiració també a la sèrie -tot i que sense cobrar drets, tal com va detallar ell mateix en una entrevista.

El periodista ha publicat un article on repassa alguns dels moments claus de la sèrie i els compara amb la realitat, la que ell explica al seu llibre, ‘Solo tú me tendrás’, que inclou detalls de la investigació que no van sortir durant el judici. Muñoz compara la realitat Vs. la ficció. Els detalls que l’expert en el cas ha detectat d’una sèrie que ha volgut posar una mica més de sal a una història que, malauradament, ja no en necessitava. L’article pot contenir espòilers, però el cas ja és altament conegut i de final bastament explicat.

La realitat de ‘El cuerpo en llamas’

Els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió metropolitana sud no van anar a casa de Rosa Peral per formalitzar la seva detenció. Si bé la intenció dels agents que formen el grup d’homicidis d’aquesta unitat era fer la detenció de manera simultània de Rosa Peral i Albert López, la protagonista de la història es va avançar i, veient que tenia les de perdre, sense alertar al seu amant, es va presentar a la comissaria dels Mossos de Sant Feliu de Llobregat, on tenen la base aquests agents, i va explicar que sospitava de l’Albert. Ja no va sortir de la comissaria. 

Els investigadors -no una sola investigadora, com narra la sèrie de Netflix- van comunicar a Rosa Peral que estava imputada i quan va acabar la seva declaració, va quedar formalment detinguda. La sèrie ensenya que la inspectora es va presentar a casa d’ella, però això mai va passar a la realitat

La detenció d’Albert López sí que va ser com narra la sèrie. L’altre condemnat pel crim de Pedro Rodríguez estava destinat a la comissaria de la Zona Franca, el lloc on va conèixer i va iniciar la seva relació amb Peral, i va ser allà on va ser detingut. Dos agents dels Mossos d’Esquadra van esperar-lo en un despatx d’un comandament de la comissaria per comunicar-li que havia de ser arrestat per la seva relació amb el crim. Els agents, com és habitual, van dissenyar un pla per evitar que López, portés a sobre la seva arma reglamentària. És una situació habitual, quan s’han de detenir agents de policia, per la inestabilitat del moment i la reacció hostil que pot tenir l’agent. Segons detalla Muñoz, Albert López gairebé es va incriminar ell mateix amb una frase que Netflix no recull. “Suposo que no soc l’únic detingut, oi?”, va etzibar.

Falta l’Albert

L’Albert López i la Rosa Peral, condemnats pel crim, van estar junts el dia que un ciclista va alertar als Mossos de l’aparició d’un vehicle calcinat al Pantà de Foix. Estaven en un dinar amb els altres companys de la Guàrdia Urbana i després van seguir de festa. Quan Rosa Peral va tornar a casa, López va accedir-hi i van passar la nit junts. A la sèrie, però, no ensenyen que l’Albert López era allà quan els Mossos es van presentar a casa de la dona per comunicar-li que havien trobat el cadàver del Pedro. 

Javi no és Javi

La sèrie també evita, aquí de manera volguda, barrejar en el cas l’exparella i mare de les filles de Peral, un agent de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra. Per fer-ho, li han canviat el nom, batejant-lo com Javi, i han eliminat una de les filles que tenia Peral i l’agent dels Mossos, amb qui estava casada, quedant només una de les menors, Sofía a la sèrie de Netflix. Javi apareix a la sèrie amb un protagonisme important i també en alguna ocasió uniformat amb la tradicional granota de l’ARRO dels Mossos

Peral, abans de trair a López, havia intentat enredar als Mossos fent creure que la seva exparella podia tenir algun tipus de relació amb el crim. Cal recordar que en el moment dels fets, la condemnada i ell tenien un judici en marxa per la custòdia de les filles -la filla, a la sèrie ‘El cuerpo en llamas’. Fins i tot, juntament amb López, van moure el mòbil de la víctima en una zona propera a la casa del ‘Javi’ per involucrar-lo en el crim, però la policia va descartar aquesta línia d’investigació.

El crim del manter

La sèrie de Netflix emmarca la mort d’un home a Montjuïc, pel qual van ser investigats Peral i López, en una batuda contra la venda ambulant. En canvi, la persona que va acabar morint, segons la sèrie, no era una de les persones que estava venent, sinó un home que estava allà assegut i que, segons consta a l’atestat, va atacar a Peral amb una navalla. El cas està arxivat i cap dels dos va ser imputat; oficialment, tot i anar emmanillat, va caure per un desnivell, i va acabar morint. A la sèrie, però, ensenyen que va ser López qui el va empènyer i que Peral, durant la investigació d’Afers Interns, va mentir per protegir-lo.