Nadal és una època de dinars i sopars familiars, reunions amb amics i festes. Uns dies on augmenten els desplaçaments per carretera, però on també augmenta el consum de begudes alcohòliques. Per això, la DGT i els cossos policials han activat plans especials i incrementaran els controls de carretera. A més, cal tenir en compte que serà el primer Nadal sense cap restricció per la pandèmia de la Covid des de 2019 i hi haurà encara més moviment. També seran les primeres festes nadalenques des de l’entrada en vigor de la nova normativa centrada a posar fi al problema de la sinistralitat per l’excés de velocitat i l’alcohol al volant.

Conduir sota els efectes de l’alcohol es pot multar amb fins a 1.000 euros

La DGT sancionarà a tots aquells conductors que a la prova d’alcoholèmia donin un resultat positiu superior a 0,25 mil·ligrams per litre d’aire aspirat o de 0,5 grams per litre de sang. Si l’alcoholímetre marca entre 0,26 mg/l i 0,50 mg/l en aire aspirat, la sanció serà de 500 euros i quatre punts del carnet. En cas que sigui entre 0,50 mg/l i 0,60 mg/l en aire, la multa pujarà als 1.000 euros i es retiraran sis punts. Per sobre de 0,60 mg/l en aire aspirat, es considerarà un delicte penal i caldrà declarar davant el jutge, que pot condemnar a presó i retirar el carnet.

En el cas dels conductors novells o professionals, la taxa màxima permesa es redueix a 0,15 mil·ligrams per litre d’aire aspirat o de 0,3 grams per litre de sang. A més, cal tenir en compte que aquestes restriccions també s’apliquen als conductors de patinets i bicicletes. En aquest sentit, enguany s’ha introduït una restricció per als conductors menors que condueixin aquests vehicles de mobilitat personal i no podran provar ni una gota d’alcohol. Hauran de donar un resultat de taxa 0,0 si no volen ser multats amb 500 euros.

Altres multes durant les festes de Nadal

Un altre dels canvis que la DGT va instaurar aquest 2022 és l'eliminació del marge de 20 quilòmetres per hora quan es vol avançar un altre vehicle. Fer-ho es podrà sancionar amb entre 100 i 600 euros i la retirada de sis punts del carnet. A més, existeixen les tradicionals multes de cada hivern, com la que ens poden posar per portar la jaqueta si creuen que disminueix la nostra mobilitat o no portar les cadenes al cotxe si es posa a nevar. En aquests casos, les multes poden superar els 100 euros.