Amb la baixada de les temperatures tothom ha rescatat ja l'abric del fons de l'armari. No és gens agradable pujar al cotxe a primera hora del matí i passar fred mentre s'activa la calefacció, i és molt comú deixar-se l'abric posat per entrar en calor. Hem d'anar amb compte, però, ja que la Direcció General de Trànsit (DGT) ens pot multar per conduir amb aquesta peça de roba.

Des de la DGT han aclarit que no està expressament prohibit conduir amb l'abric posat, però alhora pot comportar una sanció a causa del risc que suposa. Per una banda, al·leguen que pot dificultar les maniobres davant el volant i, per l'altra, que el cinturó perd certa efectivitat quan es posa per sobre d'aquesta peça.

Incompatibilitat amb el cinturó

Tenir el cinturó de seguretat ben posat és essencial per evitar que un accident lleu acabi en tragèdia. La voluptuositat de la majoria d'abrics pot provocar que es generi una cambra d'aire entre el cos del conductor i el cinturó, reduint dràsticament l'eficàcia d'aquest últim. D'aquesta manera, si un treballador de la DGT t'enxampa amb l'abric posat i considera que està limitant la conducció pot interposar una multa de fins i tot 200 euros conforme al reglament de circulació vigent: "El conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva llibertat de moviments per a garantir la seva seguretat com la de la resta d'ocupants i dels usuaris de la via".

La DGT també recorda als conductors com ha d’anar col·locat correctament aquesta eina de seguretat: “El cinturó s’ha de portar sobre les parts dures del cos, recolzat en la clavícula, a mig camí entre l’espatlla i el coll, i sobre les crestes ilíaques de la pelvis, mai sobre l’abdomen”. I avisen que l’ús de coixins està prohibit, i que s’ha de prestar especial atenció a no portar el cinturó revirat.

Com saber si t’han posat una multa

Si no tens clar si t'han multat o no, la manera més efectiva de resoldre aquest dubte és consultant directament la pàgina web de la DGT, a través de l'App Mi DGT, tot i que també es pot consultar presencialment a les seves oficines. Des d'aquest mes la DGT dona la possibilitat de deixar de rebre les notificacions per correu ordinari per començar a utilitzar una bústia electrònica. Aquest nou servei, anomenat Direcció Electrònic Vial (DEV) és opcional per a les persones físiques, però obligatori per a les empreses, les quals s'hauran d'enregistrar per rebre les notificacions legals de Trànsit.