Les grans nevades d'aquesta setmana a Catalunya, especialment al Pirineu i Prepirineu, han obligat a molts vehicles a utilitzar cadenes o fundes per les rodes si volien seguir circulant per la carretera. No obstant això, a les zones de muntanya d'Espanya serien només necessàries a les vies indicades, tot i que una nova normativa aprovada a França faria imperatiu anar equipat al cotxe contra les ocasionals borrufades en àrees on és habitual que caiguin diversos mil·límetres i fins i tot centímetres de neu entre els mesos de novembre i març. Això comporta que, en cas d'incompliment, hi haurà sancions de 135 euros a partir de 1 de gener de 2023.

Només a la frontera pirinenca

Però tranquils: la nova llei només s'aplicarà a partir del proper any a França. Concretament als departaments que limiten amb Espanya pel Pirineu català i aragonès, així com la frontera andorrana amb el país gal. Així, doncs, sinó portem cadenes quan canviem d'Estat i ens paren els gendarmes, ens enfrontaríem a una multa de 135 euros. Els Mossos d'Esquadra, davant d'aquest canvi de règim sancionador a l'altre costat de la serralada, han alertat de l'obligatorietat de anar preparats per les nevades, en general i sobretot, si teníem pensat creuar a la part atlàntica dels Pirineus, més enllà de la Vall d'Aran.

Els senyals amb els quals el govern francès alertarà que en aquell departament és obligatori portar cadenes o rodes de contacte serà amb una que avisi de l'inici de la zona i un altra a la fi d'aquesta. En part, ja és obligatori en diverses zones dels Pirineus, especialment a Catalunya i l'Aragó, quan cauen nevades sobtades com les d'aquest dilluns, que van pintar de blanc l'Alt Urgell, la Cerdanya, els Pallars Sobirà i Jussà, l'Alta Ribagorça i diverses parts del Solsonès i el Ripollès. Però, ara, aquesta normativa no només es basa en la climatologia sinó que impera de novembre a març en 48 departaments limítrofs a la frontera amb l'estat espanyol. 

Els neumàtics als quals s'hauran d'instal·lar cadenes o fundes tèxtils a partir de l'1 de gener si es creua a França seran les dues rodes motrius. Això com a mínim, o estar equipats amb quatre neumàtics d'hivern. No només afecta als vehicles lleugers, d'utilitaris, furgonetes o autocaravanes, sinó que també seran necessaris per camions de mercaderies i autocars que entrin en aquests territoris de muntanya a l'altre costat dels Pirineus. En qualsevol cas, sempre és recomanable anar equipat per transitar amb el cotxe en hivern per la serralada a Catalunya o l'Aragó.