El jutjat de Palma de Mallorca (Illes Balears) ha condemnat a un any i mig de presó per homicidi imprudent l'encarregada dels al·lèrgics d'un menjador escolar, en morir una nena de cinc anys després d'ingerir un gelat al qual era al·lèrgica. També ha estat condemnada amb una sanció econòmica una altra monitora del menjador, que estava treballant al centre el dia dels fets. 

El tràgic accident va succeir fa poc més de dos anys, el 24 de maig de l'any 2019, al menjador del centre escolar de La Salle, situat a Palma de Mallorca. Aquell dia, la monitora del menjador, però també l'encarregada dels al·lèrgics del servei, van entregar per error un gelat a una nena de cinc anys. L'error va ser fatal, ja que la petita era al·lèrgica a la proteïna de llet de vaca, i el gelat va causar-li una reacció que, malauradament, va acabar amb la vida de la nena. 

Culpables d'un homicidi per imprudència greu

El jutge del cas ha coincidit amb la Fiscalia en considerar a l'encarregada dels al·lèrgics del menjador culpable d'un delicte d'homicidi per imprudència greu, ja que, tot i conèixer l'historial de la nena, van entregar-li un aliment al qual era al·lèrgica, provocant-li la mort. Per aquest motiu, els magistrats del jutjat penal número u de Palma han dictat sentència de presó per a l'encarregada del menjador, a qui han condemnat a un any i mig, a més d'un altre any i mig d'inhabilitació. La monitora del menjador, per altra banda, ha estat condemnada amb una multa de 900 euros que haurà d'abonar a la família de la víctima. En un primer moment, la Fiscalia sol·licitava dos anys de presó per a les dues responsables, mentre que l'acusació particular exigia quatre anys de presó.

La família no entén com va poder passar

L'advocat defensor de la família sostenia que el centre on treballaven les dues responsables comptava amb un sistema que permetia haver evitat el tràgic incident: targetes identificatives, safates de diferents colors per diferenciar les dels alumnes amb al·lèrgies, i fins i tot seients separats per tal que no correguessin cap risc. A parer seu, el centre estava completament preparat per evitar situacions que posessin en risc la vida dels nens, i no entenen com es va produir l'imprudent i fatal error. 

El gelat va causar-li la mort

La nena, en ingerir el gelat, va patir un xoc anafilàctic, és a dir, una reacció severa a causa de l'al·lèrgia que patia a la proteïna de la llet, i que el gelat que va menjar-se, subministrat per les monitores, contenia. Les reaccions al·lèrgiques severes sovint evolucionen molt ràpidament i, si no es reacciona amb immediatesa, les persones que el pateixen poden morir, ja que se'ls obstrueixen les vies respiratòries, o veure greument afectada la seva salut. En aquesta línia, un pediatre a qui el jutjat va citar a declarar en qualitat d'expert, va determinar que la ingesta directa del gelat per part de la nena va ser "determinant" per provocar-li la mort a la nena.