Els Mossos d’Esquadra mantenen oberta una investigació per localitzar i detenir Octavio Augusto Sanromà, el president i fundador de la Fundació Amigos de Rusia, una associació de vincle entre Catalunya i Espanya amb el país de Vladimir Putin. La policia catalana el busca des del passat 9 de maig quan arran d’una investigació policial van accedir a una plantació de marihuana a Riudecols on hi havia Sanromà, que es va poder escapar. 

El responsable de la plantació

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra creuen que l’home, que està en cerca i captura, era el responsable de la plantació i qui l’havia posat en marxa. En el moment de l’assalt els Mossos van detenir cinc dels homes que s’havien de fer càrrec de la plantació, com a jardiners, cinc homes de nacionalitat albanesa, i també un veí de Maspujols (Baix Camp), un home que amb una retroexcavadora ajudava a arreglar el terreny per plantar la marihuana

La investigació que va portar la policia fins aquesta plantació que presumptament liderava Octavio Augusto Sanromà es va iniciar a final d’abril, quan els Mossos van rebre una informació sobre la possibilitat que en un terreny disseminat, proper a la població de Riudecols, hi hagués una plantació de marihuana de grans dimensions. Els investigadors van comprovar les informacions i es va organitzar un dispositiu policial per poder desmantellar-la. Quan van accedir a la zona, que era de complicat accés, es van trobar 9.751 plantes de diferents mides. 

Preparaven el terreny per a 30.000 plantes

Al lloc també es va localitzar diversa infraestructura pel conreu així com mànegues d’aigua, generadors elèctrics i 15 dipòsits d’aigua repartits per tot el terreny per tal de regar les plantes. Quan els policies van accedir al lloc, Octavio Augusto Sanromà es va poder escapar i no va poder ser arrestat. Sí que van poder detenir cinc homes de nacionalitat albanesa Klodjan D., Geri N., Armend C., Kejdi H. i Erald K., que eren els encarregats de cuidar i vigilar la plantació. 

Els Mossos també van detenir Josep M., un home de nacionalitat espanyola, que, amb una retroexcavadora, era l’encarregat d’adequar el terreny per plantar, segons el que ha pogut saber ElCaso.cat, gairebé 30.000 plantes. La investigació, que va fer el Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Cambrils, ha permès desmantellar la plantació abans que es posés en marxa i alhora relacionar-la amb aquest home que ara està en cerca i captura, un fet que no és habitual. En les operacions policials d’aquest tipus s’acostumen a detenir els que en l’argot policial s’anomenen jardiners -cuiden i vigilen les plantes- però és molt complicat arribar a les persones que lideren les plantacions i que s’encarreguen, a posteriori, i presumptament, a la comercialització de la droga.

Llibertat amb càrrecs

Els jardiners van quedar en llibertat amb càrrecs després de ser entregats al jutge de guàrdia de Reus. L'operari de la retroexcavadora, tot i seguir imputat per un delicte contra la salut pública, va ser deixat en llibertat després de declarar a la comissaria dels Mossos i s'espera que el jutge que porti el cas el citi a declarar en un parell de mesos.