Els agents de la Policia Judicial de Dénia i de la Direcció Superior de València han treballat conjuntament durant els mesos de novembre i desembre per detenir els 13 membres d'un grup criminal que es dedicava a extorsionar persones que contractaven els serveis de prostitutes a través d'internet.

Els detinguts treballaven des de les ciutats de València i Múrcia, es dedicaven a amenaçar les persones, majoritàriament homes, que sol·licitaven un servei sexual o arxius eròtics a través de diferents pàgines web.

Tot i que se'ls ha detingut per amenaçar físicament les persones que van ser extorsionades no hi ha constància que hi hagi hagut agressions físiques per part de la banda criminal. Les autoritats van començar a treballar en aquest cas després que diversos homes denunciessin amenaces en casos similars a moltes ciutats d'Espanya.

Com actuava la banda?

Els membres de la banda col·locaven anuncis falsos en diverses pàgines web en els quals oferien els serveis d'algunes prostitutes i fotos i vídeos eròtics de diverses noies diferents. Les persones interessades rebien diversos missatges amenaçadors del presumpte cap de les prostitutes.

En els missatges, el presumpte cap li demanava a la víctima una quantitat de diners per haver-lo fet perdre el temps. Si les persones no accedien a pagar ràpidament els amenaçaven amb publicar els missatges a les xarxes socials o dient-los que els anaven a agredir.

policia captures

Captures de pantalla de les amenaces / Policia Nacional

Els agents creuen que aquests missatges eren enviats de manera automàtica, just quan els criminals aconseguien aconseguir el número de telèfon de les víctimes. L'objectiu era espantar aquestes persones perquè paguessin el que els demanessin.

Quan la persona responia els extorsionadors començaven una tasca d'investigació per saber qui era la víctima i com podien amenaçar-lo i, d'aquesta manera, aconseguir més diners amb aquesta estafa. Per exemple, si sabien que l'estafat estava casat l'amenaçarien de comptar-la la seva dona que estava sol·licitant aquest tipus de serveis.

Més dades sobre els extorsionadors

Els extorsionadors contactaven amb les víctimes a través de WhatsApp o trucades. Com a fotos de perfil utilitzaven imatges de persones amb aspecte amenaçador i quan feien les trucades fingien accent de persones de l'est d'Europa.

Enviaven fotos d'armes com una metralleta M-16 o captures d'altres víctimes per intentar que la víctima tingués por en veure que ja havien actuat violentament amb altres persones en la seva mateixa situació.

La banda criminal era perfectament organitzada. Hi havia dues persones que exercien de caps, aquests s'encarregaven de col·locar l'anunci fals en diverses pàgines web i de contactar amb les víctimes i descobrir dades relacionades amb la seva vida privada. Els altres membres tenien la funció de treure els diners del compte i fer-ho desaparèixer sense deixar rastre.

Les víctimes d'aquesta estafa van perdre quantitats d'entre 1.000 i 6.000 euros i es calcula que la banda hauria aconseguit ingressar uns 150.000 euros amb els seus enganys durant aquest últim any.