Les noves tecnologies han implicat progrés i facilitats en molts aspectes. Avui dia els telèfons mòbils tenen una infinitat de funcions diferents que ens faciliten la vida en moltes situacions diferents. Podem fer diversos tràmits de forma telemàtica, comunicar-nos en pocs segons amb algú que està a milers de quilòmetres o consultar qualsevol tipus d'informació en un instant.

Aquests avenços tecnològics han implicat una cosa que no és tan positiva com són les estafes a través d'internet. Hem d'anar molt amb compte quan naveguem per segons quines pàgines perquè en moltes d'elles hi ha una infinitat d'arxius que podrien corrompre els nostres dispositius de manera irreversible.

De fet, hi continua havent persones que es dediquen a estafar a través dels seus ordinadors i recentment s'han conegut diversos casos de gent que ha estat enganyada a través d'una trucada i que acaben sent robats a través del seu ordinador seguint les instruccions d'una persona que, suposadament, havia de ser de confiança.

La nova estafa de Microsoft

La Policia Nacional ha compartit una publicació en el seu compte de Twitter en la que adverteix els seus seguidors sobre una nova estafa que estan patint moltes persones: "Fingeixen ser tècnics de Microsoft per enganyar-te i així fer-te instal·lar un programa maliciós al teu ordinador que els pot permetre accedir de manera remota a tots els teus arxius".

Els estafadors es faran passar per empleats de la coneguda empresa Microsoft, a casa moltes persones tenen un ordinador que funciona amb el sistema operatiu d'aquesta companyia i el normal seria pensar que ens està ajudant a millorar les prestacions del nostre dispositiu, però no.

Hackers

Hacker / Pixabay

L'objectiu és guanyar-se la confiança de la víctima suplantant un empleat de Microsoft dient que perquè el nostre ordinador funcioni millor hem d'instal·lar un programa que ajudarà a solucionar diversos errors del sistema. Si fem cas del que ens diu podrà accedir al nostre dispositiu i robar les nostres dades, arxius o contrasenyes, la qual cosa podria suposar pèrdues de diners molt grans.

Fins i tot podrien fer-nos xantatge amb el qual trobin al nostre ordinador o suplantar la nostra identitat en el cas que trobin als arxius algunes dades personals importants com la nostra adreça o el DNI.

Què he de fer si m'enganyen?

En el cas en el qual ens hagin enganyat hauríem de presentar una denúncia en la policia. Perquè els agents puguin actuar d'una millor manera contra els responsables s'aconsella que s'aportin la quantitat de proves més gran possible.

Si podem guardar el número de telèfon que ens ha trucat , descriure la veu de l'estafador, tenim captures de pantalla del nostre ordinador o fins i tot guardar en enllaç en el qual hi havia el programa que hem descarregat facilitarem la feina d'investigació dels agents que tindran més pistes per identificar i detenir els culpables. També és recomanable no cedir davant dels possibles xantatges que ens puguin fer i denunciar ràpidament els fets.