Més de 500 agents de la Policia Nacional integren des d'aquest dijous un dispositiu especial engegat per la Delegació del Govern a Madrid per frenar l'escalada de violència de les bandes juvenils a la regió, que el cap de setmana passat va deixar dos morts en sengles baralles amb matxets.

Onze districtes de la capital (els de Carabanchel, Latina, Pont de Vallecas, Usera, Villaverde, Fuencarral, Centre, Arganzuela, Ciutat Lineal, San Blas i Hortaleza) i la localitat madrilenya de Parla veuran reforçada la vigilància gràcies a un dispositiu que, en la seva fase inicial, es prolongarà fins al dia 28 d'aquest mes.

Serà el moment d'una primera avaluació per comprovar els resultats d'un operatiu que, com ha dit la delegada del Govern a Madrid, Mercedes González, als periodistes neix amb l'objectiu de perpetuar-se fins a acabar amb aquesta "escalada" de violència.

Un pla que reforça el que ja es va establir el desembre, l'operació "Hispà", i que s'ha dissenyat després que el cap de setmana passat morissin apunyalats amb matxets al districte d'Usera i a Atocha dos joves de 25 i 15 anys en baralles entre els 'Dominican Don't Play' (DDP) i els 'Trinitaris': "És un pla permanent que no pararà fins que cessi l'activitat delictiva d'aquests grups violents", ha recalcat la delegada abans de recordar que es tracta d'un problema "de societat que cal abordar des de molts vessants, amb polítiques de joventut, serveis i integració social".

Es faran controls a les discoteques

El dispositiu serà actiu els set dies de la setmana i es reforçarà de divendres a diumenge, amb especial atenció al lleure nocturn, amb cotxes de protecció a les portes de les discoteques, encara que també es vigilaran els transports, com el Metro i Rodalies.

Precisament, aquesta mateixa tarda la delegada s'ha reunit amb empresaris del lleure nocturn, que han expressat el seu suport a aquest pla de reforç, però no han aconseguit el que una part d'ells demanava: instal·lar en aquests locals detectors de metalls.

Cotxe policia Madrid EP

Cotxe de la Policia Nacional / Europa Press

I és que la Policia, segons han ressaltat Efe fonts de la Delegació, no el considera adequat, entre altres coses, per la impressió d'inseguretat que pot generar. El que sí que es farà és revisar la normativa sobre la venda d'armes blanques, com li va expressar ahir el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, la delegada del Govern.

Perquè el que sí que s'ha constatat des de fa temps és l'ús cada vegada major de matxets en les baralles entre bandes, com també s'ha comprovat que els integrants d'aquestes són en una gran part menors, fins i tot d'11, 12 i 13 anys.

Els agents municipals i la Guàrdia Civil col·laboren també

El dispositiu se centra en les zones on s'ha detectat un augment de l'activitat delictiva i de la presència de bergants. Per això, la Guàrdia Civil també reforçarà la seva presència a nou localitats de la regió madrilenya on ha identificat activitat d'aquestes bandes. També l'Ajuntament de Madrid reforçarà aquest cap de setmana el dispositiu de la Policia Municipal per provar d'evitar que es repeteixin les baralles.

Així ho ha assegurat la portaveu del Govern i delegada de Seguretat i Emergències, Inmaculada Sanz, qui ha concretat que serà un dispositiu conjunt amb la unitat de coordinació judicial i les Unitats Centrals de Seguretat (UCEs) del mateix Consistori, en "permanent coordinació" amb la Policia Nacional.

D'aquesta manera, els agents locals vigilaran les zones més conflictives i també donaran suport a la Policia Nacional, per exemple, en intervencions com a escorcolls d'armes o de prevenció de situacions perilloses.

Detinguts els responsables del crímen d'Usera

Mentrestant, la Guàrdia Civil ha detingut onze membres dels 'Dominican Don't Play' (DDP) assentats a Madrid i Toledo, tres d'ells com a presumptes autors materials de l'assassinat del jove de 25 anys dissabte Usera. L'operació, desenvolupada a Madrid, Toledo i Valladolid, ha servit per desarticular el Cor (nom pel qual es coneix als grups de DDP assentats territorialment) de Seseña (Toledo) i amb vincles amb el de Madrid.

El Jutjat d'Instrucció número 7 d'Illescas (Toledo), que ha coordinat l'operació, ha decretat l'ingrés a presó provisional de sis dels arrestats, entre ells els tres presumptes autors de l'assassinat a Usera.

A aquests tres se'n sumen uns altres dos d'empresonats que havien estat arrestats per la Policia Nacional per la seva participació en el crim, un d'ells, segons han confirmat a Efe fonts policials, està implicat a la xarxa d'explotació de menors tutelades desmantellada al novembre. Respecte a la investigació de l'assassinat a Atocha del jove de 15 anys, la Policia continua investigant per identificar els autors del crim.