La Policia Nacional de Palma ha alertat aquest dissabte de la proliferació d'estafes a empleats de comerços i bars a qui es convenç de la necessitat que facin ingressos urgents en caixers de criptomonedes per evitar sancions per als seus caps.

El grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics ha detectat la presència d'una estafa diària amb aquest procediment en les últimes setmanes, que en algun cas ha suposat la pèrdua de 8.000 euros.

El 'modus operandi' dels estafadors

El procediment consisteix en cridar a un comerç, des de botigues de roba a bugaderies i bars, fent-se passar per gestors, comptables o directius de l'empresa i convèncer a l'empleat que atén el telèfon, per impossibilitat de parlar amb el cap o assegurant tenir el seu consentiment, que ha de fer un pagament urgent per evitar una multa molt elevada o perquè acaba el termini d'un impost abundant.

Sense donar temps a l'empleat de comprovar la veracitat del relat, li demanen que agafi diners en metàl·lic del negoci i acudeixi amb un codi que li faciliten a un caixer de criptomoneda per fer un ingrés que evitarà un greu perjudici a la seva empresa.

Diners pixabay

Monedes / Pixabay

Els autors de l'estafa simulen professionalitat i mantenen la víctima al telèfon passant-li d'un departament a un altre, i en algun cas han aconseguit que els empleats els transfereixin diners de la seva butxaca. La Policia adverteix que davant de qualsevol requeriment d'aquest tipus s'ha de comprovar amb els propietaris o responsables del negoci la veracitat de la presumpta urgència i assenyala que un indicatiu important de perill d'estafa és que es demanin ingressos en caixers de criptomonedes, que dificulten seguir el rastre dels diners.

Detinguts uns hackers que van estafar 1,6 milions d'euros a la Fiorentina

Els agents de la Policia Nacional han detingut 11 persones a Barcelona per, presumptament, formar part d'una xarxa de blanqueig de capital que va estafar 1.605.179 euros a la Fiorentina, equip que juga en la Sèrie A italiana, la màxima categoria del futbol nacional al país transalpí.

Van aconseguir desviar fons dels drets de retransmissió dels partits de l'equip de Florència. La Policia Nacional ha emès un comunicat aquest divendres en el qual han informat sobre les detencions i sobre la trama delictiva en què van participar aquests hackers.

Els hackers, que van ser detinguts a finals d'aquest mes de febrer passat, van aconseguir infiltrar-se en el sistema de comunicacions del club italià per fer-se passar per directius de la Fiorentina i, d'aquesta manera, van desviar part dels ingressos que rebia el club de Florència pels seus drets de televisió.

En total s'han detingut 11 persones, nou d'elles a la ciutat de Barcelona, una altra a Badalona i una més a Terrassa. El sistema que utilitzaven era el conegut en l'àmbit de les estafes informàtiques com 'Man in the middle' en ell, aconsegueixen interceptar un canal en el qual es comunica l'entitat esportiva amb una altra per conèixer més dades sobre les transaccions i tractes que tenen. Després suplantaven la identitat d'un d'ells per desviar diners per al seu propi benefici.