Pedro María R.J., de 42 anys, a les onze del matí era a Murchante, un poble al costat de Tudela, a Navarra. Amb el seu cotxe va aconseguir treure de la carretera el vehicle on anava la germana de la seva parella i dos nens menors d'edat s'hi va acostar i va degollar la dona i es va escapar.

Sabia que tothom l'estava buscant. La seva foto ja s'havia difós i la Policia Foral tenia clar que aquest expresidiari, molt violent i que podia anar armat, era l'autor de l'assassinat de la dona. Va escapar de la zona i va intentar trobar refugi a Sant Sebastià. Un agent de l'Ertzaina fora de servei, que havia rebut també les fotos del presumpte assassí de Murchante, el va seguir i va aconseguir poder-lo detenir.

L'home va ser arrestat al barri de Gros, a Sant Sebastià, quan estava entrant en una perruqueria, on es volia canviar l'aspecte. Totes les imatges el presentaven amb una cabellera i una frondosa barba i es volia tallar el cabell i la barba per passar més desapercebut, però ja era massa tard. Un agent de la policia basca l'havia vist sortir d'un bar i va alertar als seus companys.

Un pinxo i un whisky van delatar a l'home

L'agent va veure com s'havia menjat un pinxo i s'havia pres un whisky al bar. El va sorprendre el "menú" i quan s'hi va fixar va veure que era l'home que tothom buscava. Sabia que Pedro María R.J. era considerat com un home perillós, que podia anar armat i que estava sent buscat per matar a sang freda una dona d'una ganivetada al coll i no es va voler fer l'heroi.

Detención Gros / Murchante

Imatge del moment de la detenció de l'asassí de Murchante, al barri de Gros de Sant Sebastiá / EFE

Agents de Seguretat Ciutadana i agents de reforç, amb armes llargues, van seguir-lo fins que el van veure en una zona amb poca gent, quan volia entrar en una perruqueria, i el van detenir. Quan el tenien a terra van confirmar que el DNI que portava era el de l'home que buscaven pel crim de Murchante.

No anava armat i volia tallar-se els cabells

L'home en el moment de ser detingut no anava armat i estava buscant un contacte per amagar-se i després fugir. Fonts de la policia asseguren que haver-lo pogut detenir abans del canvi d'imatge i que hagués iniciat la seva fugida ha sigut crucial. Més endavant, per la xarxa social que hagués pogut donar-li suport, hagués sigut gairebé impossible enxampar-lo.

Abans de ser detingut l'assassí va abandonar el cotxe que va fer servir per marxar de Navarra i va robar diversos cotxes, fins i tot, un vehicle de l'Ertzaintza que es trobava en reparació sense distintius policials en un concessionari.

Va fer servir diversos cotxes, tots, robats, per anar fins a Murchante i després per escapar i també per moure's per Sant Sebastià.

Què va desencadenar el crim? Possible crim masclista

Josu Erkoreka, el conseller de Seguretat basc, ha explicat que una línia d'investigació apunta que l'arrestat i la dona assassinada a Navarra a part de ser cunyats també mantenien una relació sentimental, fet que fa fer un gir al crim.

"Si fos així, entraria de ple en el capítol de la violència de gènere i en la sensibilitat d'avui dia aquest és un delicte particularment odiós", ha assegurat Erkoreka. El crim va ser "en circumstàncies particularment repugnants", ja que la dona va ser apunyalada davant dels seus fills.