Final de temporada. Aquest dilluns TV3 ha emès i ha penjat a la seva pàgina a la carta el darrer capítol de la segona temporada de Crims, el programa d'èxit de true crime que dirigeix Carles Porta.
El darrer capítol d'aquesta temporada és la segona part, el desenllaç, del crim del Castell d'Ulldecona, on va morir i on va ser violada Mari Carmen Castell, una noia de 18 anys d'aquest poble del Montsià.
Els quatre personatges revelació de Crims
Aquesta temporada de Crims ha permès reviure alguns dels assassinats més rebuscats, escabrosos i sorprenents de la història negra recent de Catalunya. De la mà del periodista de Vilasana, l'equip de Crims ha creat un producte televisiu que ha revalidat, en aquesta segona temporada, el seu lideratge absolut.
Més enllà dels crims explicats amb tots els detalls possibles, com les imatges del congelador del crim de la casa de Ca n'Amat, on un home i la seva parella van assassinar el seu germà i la parella d'ell, que estava embarassada, i els van amagar en un congelador, també s'han donat a conèixer personatges que han generat complicitat —i algun fart de riure— als espectadors.
A la llista hi ha un dels investigadors, un caporal del grup d'homicidis de Barcelona dels Mossos d'Esquadra; el fill d'una de les víctimes, un detectiu privat i un personatge que va ser acusat injustament d'un dels crims.
1. El caporal Bosch del capítol "Angi"
Es diu Aaron Bosch i va ser un dels protagonistes, sense voler-ho, del capítol que va narrar l'assassinat d'Ana Páez a mans d'Angi Molina. El caporal forma part del grup d'homicidis de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos d'Esquadra, els que van investigar el crim l'any 2008.
El caporal Bosch va entrar amb el seu cap al local on va ser trobada morta Ana Páez i el seu superior el va posar a prova: "Què hi veus d'estrany?". Ell va assegurar al programa que va respondre al seu comandament que l'estrany era que hi hagués una dona morta. I tenia raó.
Durant el programa, els seus comentaris, gairebé de barra de bar, van connectar amb els espectadors. Una de les seves intervencions va ser estel·lar. Angi Molina es feia passar per Ana Páez per retirar diners. Ell va teatralitzar com s'hauria de demanar un DNI per comprovar que no s'intenta suplantar la identitat. Personatge revelació i camí de l'Oscar per bona interpretació. Que tremolin.
2. Josep Millàs, el fill de la víctima del carrer de Sant Ruf (Lleida)
Ángeles Sala Ruiz l'any 2012 va assassinar Josep Millàs, un home de 83 anys que, després de separar-se, s'havia instal·lat a viure amb l'agressora a Lleida. La dona, per aconseguir una herència amb un pis pel mig, va matar l'home i després es va inventar un segrest per incriminar dues persones. No li va sortir bé i va acabar entre reixes.
El fill de la víctima, Josep Millàs, va ser un dels protagonistes del capítol sobre aquest escabrós crim del carrer de Sant Ruf de Lleida. Els seus comentaris sobre la relació d'ell amb el seu pare i la feina van centrar part del programa.
"Era raro, però no tant", va assegurar Millàs Jr. del seu pare. Ho va dir explicant que l'home s'havia instal·lat a Lleida, però que li havia dit que l'anés a buscar per tornar. Quan hi va arribar, el va fer tornar, ja s'havia arreglat amb la dona. I el dia que hi havia d'anar, va ser massa tard. Estava abduït per la "puta feina", va explicar. Un seguit de reflexions sobre el seu matrimoni, la seva relació addictiva amb la feina i la relació amb el seu pare van generar simpatia amb el personatge.
Fins i tot van demanar un programa només per a ell i com la feina et va perdre moments importants de la vida, ni que sigui l'assassinat del teu pare.
3. Jorge Colomar, el detectiu que no va aconseguir la confessió de Barranco al crim del Castell d'Ulldecona
"Revelació" és injust per a Jorge Colomar. Aquest detectiu privat que va ajudar en la investigació de l'assassinat de Mari Carmen Castell no és nou. Té anys i anys d'investigacions a l'esquena. Algunes amb més d'èxit que la que va fer per a la família Castell, a Ulldecona.
Colomar va ser contractat per la família i es va acostar a la persona que tothom creia que havia matat la Mari Carmen —i no anaven errats— i es va guanyar la seva confiança. El portava a restaurants cars i sortien fins tard de festa. Fins i tot, un dia, va evitar una violació de Barranco, quan volia assaltar una parella de noies joves que havien vist en un bar.
La confessió mai va arribar. Quan el tenia gairebé a punt de caramel, Ramon Barranco va desaparèixer i no va explicar res sobre la mort de la noia de 18 anys de l'any 1982. "¡La mataste tú, pedazo de cabrón!", ell ho tenia clar. Les converses i històries que va passar per acostar-se a Barranco sí que valen un bon premi a la interpretació. Colomar és un dels grans de la investigació espanyola i potser es mereix una sèrie de true crime per a ell sol.
4. Paco Fiestas, del Crims de la margarida de Montgat a l'èxit
L'any 2000 un home equatorià va ser trobat mort en un pis de Montgat en un escabrós escenari: portava una flor a l'orella i amb la seva sang havien escrit "Hitler tenía razón" a la paret. Ningú en sabia res, la Guàrdia Civil anava més perduda que un pop en un garatge i un personatge va posar-se en el focus dels investigadors.
Es deia Francisco Marín i era el titular de la línia telefònica que algú va fer servir per trucar a la cosina de la víctima. Aquella trucada va convertir-lo en sospitós.
Marín, a qui tothom coneixia com Paco Fiestas, era en un bar, el Sodoma de Badalona, i algú li va demanar el telèfon. Tot i ser durant setmanes la persona que la Guàrdia Civil creia que era l'autor de les ganivetades mortals, finalment va quedar lliure.
Les seves intervencions, explicant com eren les festes en un dels locals més ronyosos de Badalona, barrejant cocaïna i qualsevol mena de substàncies, van convertir-lo, paral·lelament a la història del crim de la margarida, en el personatge revelació del programa. Potser no tindrà un documental sobre la seva persona, però, de moment, a ElCaso.cat ja va ser protagonista d'una entrevista que va servir per conèixer molt més el personatge. Paco Fiestas, d'ençà de la seva aparició a Crims, ha vist revalorada la seva marca i fins i tot ha posat a la venda marxandatge amb la seva cara. De Crims a l'èxit.