Cau una de les organitzacions més grans dedicada a l'afavoriment massiu d'immigració il·legal d'albanesos a Catalunya. La Policia Nacional i la Policia d'Albània, en una operació conjunta en col·laboració amb l'Europol i Eurojust, han detingut un total de 82 persones a diferents països europeus, principalment pertanyents a cèl·lules albaneses i kosovars. La banda es dedicava a distribuir documentació falsa entre altres màfies dedicades als robatoris amb violència, tràfic d'armes i drogues. L'epicentre estatal de tots aquests intercanvis i transport de mercaderia il·legal estava establert a Barcelona i Tarragona.

Gairebé tots els escorcolls s'han dut a terme a Albània, tot i que un d'ells ha estat a Tarragona, on es distribuïen els passaports falsos confeccionats al territori parcialment reconegut de Kosovo. La investigació, no obstant això, per fer caure a aquesta màfia albanokosovar es va iniciar l'any 2019 quan agents de l'UCRIF Central de la Policia Nacional van detectar un creixent ús de passaports falsos utilitzats per ciutadans albanesos, a fi d'arribar a Irlanda, el Regne Unit o els Estats Units utilitzant Espanya com a país de trànsit.

L'aeroport de Barcelona es converteix en el 'hub' de la màfia albanesa

L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat va ser una de les pistes que més creixement d'aquest tipus de trànsit amb documentació falsa va registrar, tant és així que era la infraestructura predilecta per la banda per traslladar els ciutadans albanesos amb la documentació falsa confeccionada a Kosovo. Si aconseguien creuar el control, una cosa que resultava relativament creïble ja que utilitzaven dades de persones de l'espai Schengen europeu, volaven al Regne Unit i Irlanda com a destinació final, tot i que alguns seguien la travessia fins als Estats Units. Com ho feien?

 

El modus operandi d'aquest entramat era bastant sofisticat i es realitzava de dues formes. Per a les persones que podrien tenir algun tipus de delicte en el seu historial i se'ls denegués l'entrada al país de destinació, aquesta xarxa d'origen albanès viatjava setmanalment des d'Albània fins a diferents punts del territori espanyol a través de Sèrbia i Hongria, traslladant en furgonetes immigrants albanesos fins a Barcelona i Tarragona. A més en aquestes travessies, aprofitaven per portar-los amuntegats i transportar drogues, joies robades i armes de foc i municions.

D'altra banda, en el cas dels els viatges d'aquells immigrants que mancaven d'assenyalaments, els traslladaven fins a aeroports espanyols en vols regulars i una vegada aquí, reservaven un vol amb destinació a algun país fora de la Unió Europea que permetés la seva entrada sense visat. En arribar, accedien a les instal·lacions de l'aeroport amb la seva documentació autèntica, utilitzant-la per traspassar els lectors automàtics de documentació de la terminal.

Una desena d'armes, joies, drogues i centenars d'immigrants il·legals

La investigació ha requerit una gran coordinació i col·laboració entre la policia espanyola i albanesa tant per establir l'estructura jeràrquica com per detenir cadascun dels seus membres, ha explicat aquest dilluns la Policia Nacional. De fet, en un dels casos van parar a algunes de les furgonetes atapeïdes de persones i van decomissar, en una sola ocasió, tretze armes de foc i gairebé 3.000 cartutxos i, fins i tot, més de 160 joies.

L'organització, a més d'aquest transport de persones, armes, joies i drogues, era en ple contacte amb les bandes albaneses assentades a Catalunya i dedicades a les plantacions de marihuana, activitat en la qual en els últims anys han estat arrestats nombrosos ciutadans albanesos. La Policia Nacional i la Policia d'Albània va dur a terme 47 registres i va detenir 26 persones aquest divendres 7 de juny en la República d'Albània, fins on es van desplaçar agents de la Policia Nacional per actuar de forma conjunta, després de les actuacions dutes a terme a Barcelona i Tarragona.

En total, en les sis fases operatives, s'han desarticulat diverses cèl·lules albaneses i kosovars d'aquest entramat d'afavoriment d'immigració il·legal i s'han arrestat 82 persones en diferents països europeus. Es pot destacar, a més, que a Espanya, des de l'any passat, s'han aturat, només als aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, 274 albanesos per casos similars de documentació falsa i tràfic d'alguna mercaderia il·legal.