Fa prop de set mesos de la desaparició inquietant de Mónica de la Llana i la seva família no té gaires esperances de trobar-la amb vida. Fins i tot, els Mossos d'Esquadra, encarregats de la investigació, pensen que no va ser una desaparició voluntària i es temen el pitjor. Des que va ser vista per última vegada a la Morera de Montsant, al Priorat, el passat 21 de juliol de 2022, no ha donat cap senyal de vida. El seu entorn més pròxim creu que l'han assassinada i han enterrat el seu cadàver. De fet, apunten a la seva parella com a principal sospitós, però no tenen proves per acusar-lo de manera directa. Ell és l'última persona que la va veure amb vida. A més, la Mónica els havia explicat que ell la maltractava i que tenia la intenció de deixar-lo.

Va gravar un àudio d'una de les vegades que la va maltractar

Els maltractaments i les discussions eren la tònica habitual en la parella. Ella n'estava farta i moltes vegades es refugiava a casa dels seus amics. L'home, de 51 anys, li havia donat alguna pallissa, la insultava i li deia el que havia de fer. "Em condiciona a no poder ser jo", havia dit en alguna ocasió al seu entorn. La Mónica va aconseguir enregistrar un d'aquests episodis violents amb el seu telèfon mòbil, segons ha destapat 'VozPópuli'. És un àudio d'un minut on se sent com ell la comença a colpejar de forma agressiva mentre ella s'està preparant un batut a la cuina. "Tu no eres així. Eres simpàtic, agradable... tens una doble personalitat", li diu ella.

Aquesta gravació es va fer l'11 de juliol, només deu dies abans que acabés desapareixent. La mateixa Mónica es temia el pitjor de la seva parella i, per això, va gravar aquest àudio per tenir una prova. Li va enviar a un amic per correu electrònic acompanyat d'un text curt i directe: "Ni una, mai més. Si em passa alguna cosa, aquest àudio li envies a la policia". El 21 de juliol es va tenir l'última notícia seva. Havia quedat amb una amiga a Reus, però ja no s'hi va presentar. Tampoc va contactar amb la seva mare quan la van operar ni va anar a l'aniversari del seu fill, que viu amb l'àvia. Des d'aleshores no s'ha connectat al WhastApp, no ha publicat res a les xarxes socials, no hi ha hagut moviment al seu compte bancari i no ha anat a cap farmàcia a buscar uns medicaments que necessita.