La mare de Marta Calvo ha acudit al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per parlar sobre el cas de la seva filla, la jove valenciana que va ser presumptament assassinada per Jorge Ignacio Palma i el cos de la qual encara no ha pogut ser localitzat. Part dels obstacles per trobar pistes que portin al cadàver i, amb ell, a la resolució del cas, han estat els testimonis de l'acusat, que indiquen diferents llocs en els quals suposadament va tirar les restes del cos esquarterat.

La mare de Marta Calvo fa un pas endavant

Aquest ha estat precisament el motiu pel qual Marisol Burón, la mare de Marta Calvo, s'ha reunit amb Puig. La presidència, en un comunicat, ha informat que el president ha traslladat el seu afecte i solidaritat tant a la mare com a la família de la jove desapareguda a la localitat valenciana de Manuel el novembre de 2019, situació que ha definit com a "difícil i dolorosa". Per la seva part, Burón ha explicat com ha viscut els més de dos anys sense saber què li va passar a la seva filla, ni on és, per la qual cosa no pot descansar ni començar el seu dol.

Guàrdia Civil Marta Calvo / EFE

Fa més de dos anys que la Guàrdia Civil busca Marta Calvo / EFE

Tanmateix, la visita era principalment per presentar al president la seva petició d'augmentar les penes als qui no revelin on són les restes de les seves víctimes. Igualment, ho feia el mes de novembre passat al Congrés dels Diputats, on va registrar una iniciativa legislativa popular amb l'objectiu que es tipifiqui com a delicte independent l'ocultació intencionada del cadàver després d'un homicidi o assassinat. Ho va fer, a més, acompanyada del pare de la també desapareguda Marta del Castillo, Antonio del Castillo.

La seva iniciativa per resoldre casos com el de Marta del Castillo

Ambdós casos tenen en comú diverses coses: una noia jove desapareguda, un o diversos homes implicats i sospitosos d'assassinat, i l'absència desesperant del cadàver que permeti confirmar els fets i jutjar-los amb tot el pes de la llei. Aquest últim factor, a més, es veu facilitat per la llei, que avui dia no contempla com a delicte l'actitud dels imputats, que han mentit en els dos casos sobre el parador del cos, han canviat les seves versions o s'han negat a parlar.

És per això que la petició d'ambdues famílies busca forçar als acusats a almenys col·laborar amb les autoritats i forces de seguretat per trobar el cadàver de les víctimes, que és clau per a la resolució dels casos, la sentència dels culpables i el descans i tranquil·litat de la família. S'espera que, en cas d'aprovar-se, els assassins de les dues joves declaressin sobre això, a més de prevenir que altres assassins ho facin en el futur.

Dos anys sense Marta Calvo: el seu assassí indigna

En el cas de Marta Calvo, el seu presumpte assassí, que va confessar davant de la Guàrdia Civil haver-la esquarterat, és Jorge Ignacio Palma, també acusat per l'assassinat de dues dones que exercien la prostitució: Arliene Ramos i Lady Marcela. El modus operandi amb aquestes dues joves, de les quals sí que hi ha cos, i presumptament amb Marta, és el mateix: Palma mantenia relacions sexuals que barrejava amb cocaïna o altres drogues, a vegades amb el consentiment de la víctima, per després introduir de forma forçosa pedres de cocaïna als genitals de les joves, acabant letalment.

Jorge Ignacio Palma, assassí de Marta Calvo / Arxiu|Arxivament

Jorge Ignacio Palma va confessar haver esquarterat el cos de Marta Calvo / Arxiu

A més, ha estat acusat d'altres agressions sexuals i narcotràfic, per la qual cosa se li sumava el desembre passat una petició de 130 anys de presó -una xifra rècord- per part de la Fiscalia, inclosos els tres homicidis, onze abusos sexuals i un delicte contra la salut pública. El jutge d'instrucció ha decretat l'obertura de judici oral i el processat es troba en espera que un jurat popular vegi el seu cas.