Les xarxes socials xineses s'han incendiat aquesta setmana després de la censura de diverses parts de la sèrie nord-americana Friends, el programa de rialles enllaunades dels anys 90 que acaba d'arribar a les plataformes del país asiàtic, encara que amb diverses modificacions LGTB-fòbiques.

La censura a la sèrie 'Friends' a la Xina que indigna

Tal com s'ha sabut aquesta setmana, l'alegria de tenir accés a una de les sèries més famoses de les últimes dècades s'ha vist frustrada per la censura del govern xinès. Els encarregats de revisar i aprovar o modificar els continguts audiovisuals que arriben al país han eliminat diverses escenes i han alterat referències a un personatge lèsbic en la versió que s'ha començat a distribuir a les plataformes de streaming iQiyi, Tencent Video, Youku i Bilibili.

El personatge més censurat és el de Carol / Arxiu

Es tracta de l'exdona del personatge Ross, Carol Willick, que en la sèrie deixa al seu marit perquè realment és lesbiana i que a la Xina ha estat censurada en totes les converses en les quals es parla del tema. També ha desaparegut el petó entre Joey i Chandler en la nit de Cap d'Any, que també s'ha classificat com a contingut homosexual. Altres parts que fan referència al sexe o a temes considerats "escandalosos" a la Xina també han estat vetades.

Vetats els personatges LGTBI i converses sobre sexe

Les alteracions en la trama han provocat en els últims dies la ira dels usuaris de les xarxes socials xineses, on l'etiqueta #FriendsCensurat va acabar, amb més de 60 milions de visites, com a trending topic a la xarxa social Weibo amb centenars de comentaris que van ser eliminats hores després. La majoria dels missatges mostrava la seva disconformitat amb la versió xinesa, segons recull el diari South China Morning Post: "Si no poden emetre la versió completa, millor que no emetin res", deia un dels "tuits" més populars publicats a Weibo abans de desaparèixer.

El petó de Chandler i Joey també va anar vetat / Arxiu

"S'han gastat un dineral en comprar els drets de la sèrie per acabar criticats per alterar aquestes escenes. Quin sentit té?", comentava un altre usuari del Twitter xinès. De fet, alguns internautes fins i tot van arribar a demanar un boicot a la versió censurada i compartien enllaços per descarregar la sèrie original, segons recull el diari hongkonguès.

El govern xinès, que compta amb un ferri sistema de censura conegut com el "Gran Tallafoc", ha enfortit en els últims anys el seu control sobre què es publica a la xarxa amb diverses lleis en les quals prohibeix als internautes la publicació de continguts que atemptin contra "l'honor nacional", "pertorbin l'ordre econòmic o social" o destinats a "enderrocar el sistema socialista".