Una falsa llevadora de 28 anys ha estat descoberta i denunciada a la Seu d'Urgell per assistir parts a casa sense llicència ni titulació, posant en greu risc els seus pacients i els nadons nounats. De fet, la seva estafa va ser destapada quan un part es va complicar i, entre la vida i la mort, van haver d'acabar assistint-lo a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Se l'acusa d'intrusisme laboral, estafa i falsedat documental.

Descoberta una falsa llevadora a la Seu d'Urgell

Segons ha explicat el cos de Mossos d'Esquadra aquest divendres, la investigació es va iniciar a finals de l'any passat, quan una patrulla va haver d'intervenir en un incident a l'Hospital de la Seu d'Urgell, durant un part de risc en el qual l'equip mèdic va recomanar a la família portar el bebè a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Malgrat l'oposició dels pares, finalment, el nadó va ser traslladat i va aconseguir salvar la vida i evolucionar de forma favorable.

Hospital Arnau de Vilanova de Lleida / Google

El cas es va destapar a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida / Arxiu

Arran d'això, els Mossos van saber que darrere d'això se'n trobava una llevadora particular, que havia supervisat l'embaràs i que tenia intenció de realitzar el part a domicili, malgrat que el protocol mèdic ho desaconsellava en aquest cas, a causa que la gestació era de risc i presentava perills per a la mare i el nadó que havia de néixer. La matrona, segons es va esbrinar, havia estat també a càrrec d'uns altres dos embarassos.

Un part de risc la va destapar a Lleida

El modus operandi era sempre el mateix: es presentava i publicitava les famílies com llevadora llicenciada en obstetrícia al seu país d'origen, i cobrava 2.000 euros per embaràs. Després de parlar amb les afectades, els agents van destapar a més que, en contactar amb ells, aportava un suposat document nacional d'identitat en el qual es recollien les seves presumptes titulacions en un contracte que els feia firmar.

part pixabay

Cobrava 2.000 euros per supervisar l'embaràs i part sense homologació / Pixabay

Va ser llavors quan es van iniciar les indagacions per contrastar aquesta informació, consultant els organismes oficials i confirmant que, efectivament, la dona, de 28 anys, no tenia cap titulació per exercir cap professió de l'entorn sanitari ni estava en procés d'homologació. Davant d'aquests fets, els agents la van citar a la comissaria, on la van denunciar penalment per un delicte d'intrusisme laboral, tres delictes d'estafa i falsedat documental. Ara, haurà de presentar-se davant de l'autoritat judicial quan sigui requerida per declarar sobre els fets que se li imputen.

El Mortadelo de Terrasa, agafat de nou sent vigilant de seguretat

Els fets recorden als perpetrats pel conegut com a Mortadelo de Terrassa, que va ser descobert després d'haver falsificat un carnet professional de vigilant de seguretat i haver estat contractat legalment per una empresa de seguretat especialitzada en una estació de trens. No era la primera vegada que el detenien, ja que el 2020 va ser enxampat fent-se passar per metge especialista en neurocirurgia i en infermeria.

Jesús Giménez, de 23 anys, havia canviat de nom i pentinat, però els agents el van reconèixer. L'àlies Mortadelo va sortir arran de l'operació policial per detenir-lo, que va ser batejada així, segons va poder saber ElCaso.cat, pel famós personatge de còmic espanyol especialista a disfressar-se matusserament.