La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que venia pastilles per aprimar-se suposadament naturals que contenien una substància derivada de l'amfetamina. Hi ha cinc persones detingudes i s'han bloquejat vuit comptes bancaris que sumen un total de 83.814 euros. Els comprimits, de fet, estan prohibits a Espanya per contenir una substància química que pot ocasionar greus riscos per a la salut, fins i tot resultant mortals.

Amfetamines a les pastilles per aprimar-se

L'organització desarticulada tenia una estratègia molt complexa per aconseguir, emmagatzemar i distribuir els medicaments, i s'anunciaven en xarxes socials com a "distribuïdors autoritzats". Els principals punts de distribució del producte eren Alacant, Toledo i la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz, on s'han realitzat les detencions, i diversos registres -en els quals es van intervenir 7.200 pastilles, un cotxe, dos mòbils, un ordinador portàtil i documentació.

Pastilles arxiu|arxivament / Pixabay

La banda venia les pastilles com a complement alimentari per aprimar-se 100% natural / Pixabay

La investigació va començar quan la Policia Nacional va ser alertada que diverses persones distribuïen grans quantitats de pastilles per aprimar-se a Alacant. La medicació es comercialitzava amb una aparença de complement alimentari 100% natural, encara que l'AEMPS -Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris- havia prohibit el 2013 la distribució d'aquest producte. El motiu de l'alerta és que conté una substància química derivada de l'amfetamina, no declarada entre els seus components, el consum de la qual pot ocasionar greus riscos per a la salut, inclòs infart de miocardi, aturada cardíaca, accident cerebrovascular o, fins i tot, la mort.

Alerta policial per una estafa: desmantellada

El modus operandi era complex i l'estratègia estava perfectament estructurada, per la qual cosa el desmantellament ha estat complicat. En primer lloc, contactaven amb el proveïdor del producte a través de xarxes socials o pàgines web estrangeres i acordaven un mètode de pagament. Aquests mètodes canviaven periòdicament per dificultar el seu control, arribant fins i tot a obrir comptes bancaris a l'estranger a nom d'algun dels seus clients, a qui robaven la identitat. Una vegada pagats els productes, s'enviaven als membres de la banda a través de diferents empreses de paqueteria.

Policia Nacional / Europa Press

L'operació policial ha acabat amb cinc persones detingudes / Europa Press

Després, els investigats s'anunciaven en xarxes socials com "distribuïdors autoritzats" del producte, enganyant els clients, que feien les comandes per telèfon o xarxes socials. Finalment, es distribuïa amb lliuraments directament en mà o a través d'empreses de paqueteria. Després de mesos d'investigació, els agents van localitzar els principals punts de distribució a Alacant, Villanueva de Alcardete -a Toledo i el municipi madrileny de Torrejón de Ardoz.

L'acció policial va acabar amb la detenció de cinc persones -dos a Alacant, una a Toledo i dos a Torrejón de Ardoz - per presumptes delictes d'estafa als consumidors, usurpació d'estat civil i contra la salut pública. A més, van realitzar tres registres en els quals es van intervenir 7.200 pastilles –amb traces d'amfetamina-, un cotxe, dos telèfons mòbils, un ordinador portàtil i nombrosa documentació. Finalment, es van bloquejar vuit comptes corrents amb un saldo total de 83.814 euros.