Tot eren rialles i festivitat a primera hora del matí a la localitat guipuscoana d'Arrasate, a la tornada a la normalitat de les festes populars de Sant Joan. La correguda de bous és el colofó a la jornada festiva, encara que aquest any no ha sortit segons l'esperat. Diverses desenes de persones, majoritàriament joves, van quedar atrapades en una allau en l'obertura de l'accés a l'arena de la plaça dels bous, segons informa Diario Vasco.

Les presses van provocar una allau a la porta

El succés va ocórrer ahir al matí, quan estava a punt de finalitzar la primera correguda de bous de les festes. Els primers joves, precipitats, pretenien entrar a la plaça abans que arribessin les vaques. Tanmateix, les presses van provocar caigudes i relliscades a la porta d'entrada a la sorra. Sense temps per posar-se drets, l'arribada d'altres corredors va fer créixer el tap, una situació que es va veure agreujada en ser assolits pels bous. Segons es pot veure en les imatges, alguns dels joves van tenir les banyes a l'altura de les orelles. Un vídeo des de dins del carreró mostra com la caiguda de diversos joves va convertir aquest conducte d'entrada a la plaça en una autèntica ratera.

vasco1
Els bous trepitjant les persones / Diario Vasco

Els bous, cada vegada més a prop

Va ser llavors quan els crits van sacsejar la plaça, ja que l'allau formada no es desfeia i les vaques s'apropaven a gran velocitat. Alguns joves desesperats van provar de sortir escalant pel lateral del carreró fins a la grada, sent ajudats pels veïns del poble que es trobaven en ella. Tanmateix, mig centenar de joves van quedar atrapats a sota sense poder avançar.

La tensió i els nervis també es van traslladar als espectadors que esperaven asseguts l'arribada de les vaquetes. Molts d'ells no ho van dubtar, van saltar a l'arena per ajudar els joves tirant els seus braços i cames per alliberar-los com més aviat millor, encara que sense èxit. Les vaques van assolir el tap de persones i van començar a donar els primers ensurts. Moltes d'elles van envestir els joves, que no van tenir cap altre remei que protegir-se el cap. Davant d'aquesta situació de pànic, els mossos que controlaven els bous van aconseguir reconduir els animals.

Malgrat l'accident, no s'ha lamentat cap ferit

Malgrat alguns cops i ferides, aparentment ningú no va resultar ferit de gravetat. El personal dels serveis sanitaris van indicar que no van haver d'atendre a ningú. La població d'Arrasate va continuar celebrant les seves festes populars després de l'accidentada correguda amb un altre tancament a la plaça de toros per als més aficionats.