No sorprèn a ningú haver de pagar per poder accedir a un local. És una cosa habitual que fan tota mena d'establiments diferents, des de discoteques fins a museus per poder obtenir beneficis. Però i haver de pagar per sortir-hi? El que sembla absurd i impossible és una realitat al món i podria arribar a Catalunya abans del que pensem.
El sector de la restauració sempre ha estat envoltat de polèmiques. Hi ha persones que consideren que les propines haurien de ser voluntàries, mentre que d'altres creuen que han de ser obligatòries i d'una quantitat determinada. Als Estats Units d'Amèrica, per exemple, els cambrers poden cobrar per sota el mínim legal sense que això impliqui un delicte, ja que es considera que amb les propines — sovint inevitables al país — ingressen el que no els paga el seu cap. A Catalunya i l'estat espanyol no es té aquest problema, però són habituals pràctiques explotadores com jornades de dotze hores o torns laborals que no respecten el mínim reglamentari.
Obligats a consumir més
A Bèlgica està guanyant popularitat una tendència similar a l'americana, però no del tot igual: si bé és el client qui paga un extra de la seva butxaca, no ho fa a través de propines, sinó que té una consumició mínima. Amb això es van trobar en Yarno i els seus amics a l'hotel Yalo, a la localitat Belga de Gante. Segons informa el diari francès La Dépêche, el grup va reservar una taula, va escollir un menú amb plats per compartir, un parell d'ampolles de vi i, en acabar, va demanar el compte. Aquí hauria d'acabar el sopar, però el cambrer els va explicar que no podien marxar encara perquè no havien arribat a la consumició mínima per reserva, que era de 65 euros per cap.
La reacció no s'ha fet esperar i tothom ha volgut donar la seva opinió al respecte. Alguns restauradors belgues defensen la mesura al·legant que no hi ha massa opció: per tal que el restaurant tingui beneficis el client ha de posar-hi de la seva part. L'increment dels costos causa que mesures com aquesta gaudeixin d'una popularitat creixent entre els restaurants del país, una tendència que podria començar a estendre's per Europa. Un altre dels grans problemes és la gent que reserva una taula i després no s'hi presenta. Alguns restaurants ja demanen la targeta bancària per poder aplicar un petit càrrec com a compensació si el client no apareix.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!