La mort per enverinament de l'os Cachou ha desmantellat una gran xarxa de tràfic de cocaïna a la Vall d'Aran: s'han detingut dotze persones vinculades al narcotràfic i quatre d'elles ja han ingressat a presó. Qui hi ha darrere aquesta xarxa de narcotràfic?

Maten l'os Cachou

Tot va començar per la mort de l'os Cachou: algú va enverinar-lo amb etilenglicol, que és un líquid anticongelant dels cotxes, fa gairebé un any, el 9 d'abril a Les, un petit poble de la Vall d'Aran. Al principi, es va decretar secret de sumari i van dir que havia mort atacat per un altre animal, però més tard, es va descobrir que en realitat havia estat enverinat.

Intervenen els mòbils dels investigats

L'os Cachou era un animal d'una espècie protegida i la seva mort va causar gran commoció als Pirineus. Els Mossos d'Esquadra i els Agents rurals, d'ençà que van passar els fets, han estat investigant qui hi ha darrere la mort d'aquest animal: els Mossos d'Esquadra han intervingut els dispositius electrònics de sis investigats per l'assassinat de l'os i, durant aquesta intervenció, s'han emportat una bona sorpresa: en algunes de les converses estaven parlant sobre tràfic de cocaïna a la Vall d'Aran

Descobreixen una xarxa de narcotràfic

Per aquest mateix motiu, van parlar amb la jutgessa i van decidir obrir una investigació paral·lela, ja que tenien moltes sospites que hi havia una xarxa de tràfic de drogues als Pirineus. Finalment, la hipòtesi dels Mossos es va acabar complint i han desarticulat una xarxa de narcotràfic: han requisat dos quilos de cocaïna i han desarticulat un laboratori de Vielha (Vall d'Aran) on transformaven la pasta de cocaïna, importada des de Colòmbia, en droga llesta per ser consumida, informa La Vanguardia.

Presó sense fiança per quatre detinguts

Però aquesta xarxa de tràfic de cocaïna no només es realitzava a Vielha: entre els dotze detinguts, es troben persones de Lleida, Villareal  (Castelló), Almazora (Castelló) i Lleida. La jutgessa ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a quatre dels detinguts dotze detinguts.

Oso Cachou Les / Archivo

La investigació de la mort de l'os Cachou desarticula una xarxa de tràfic de cocaïna a la Vall d'Aran / Arxiu

Juan Beridé investigat per tràfic de cocaïna

Després de declarar a la seu judicial dissabte es va imposar presó sota fiança de 6.000 euros per a un dels arrestats i set més van quedar en llibertat, entre ells, l'alcalde de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Casau, Juan Berdié.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), aquest diumenge s'ha pres declaració als quatre últims investigats, a qui s'acusa d'un presumpte delicte contra la salut pública, organització criminal i blanqueig de capitals.

Respecte als responsables de la mort, la jutgessa ha tancat el cas amb dues persones acusades del seu enverinament: l'haurien matat perquè causava problemes als ramaders, ja que matava alguns animals i l'identificaven com una amenaça. La investigació del tràfic de drogues continua oberta i no es descarten noves detencions