La investigació de la mort de l'os Cachou, enverinat fatalment el passat 9 d'abril, continua donant a parlar. Després de molts mesos d'activitat les autoritats van detenir el presumpte homicida de l'os. Juntament amb ell també van ser investigades quatre persones més com a sospitosos. I fruit de les escoltes telefòniques que van practicar els Mossos d'Esquadra s'ha descobert un moviment de cocaïna a la Vall d'Aran.
Desarticulen una xarxa criminal: 12 detinguts
Quan ja poc més podia passar -amb els presumptes responsables detinguts i el cas tancat- el memorable os Cachou, una nova notícia ha sorprès a tots. Ho avança La Vanguardia: durant les escoltes telefòniques que van realitzar els Mossos d'Esquadra per descobrir l'autor dels fets, els agents van descobrir operacions de tràfic de cocaïna, van iniciar una investigació paral·lela i van desarticular una organització criminal liderada per persones d'origen colombià. En total dotze detinguts a Castelló, Lleida i Vielha durant les últimes hores.
Entre els dotze detinguts hi havia l'alcalde de la pedania de Casau, a la Vall d'Aran, Juan Berdié, que ahir a la tarda va quedar en llibertat amb càrrecs. Deu dels dotze arrestats són colombians i els altres dos espanyols.
A Lleida els detinguts disposaven d'un laboratori en què presumptament transformaven pasta de cocaïna importada des de Colòmbia en droga llesta pel consum. A la Vall d'Aran l'organització havia assentat una base i els traficants venien directament al consumidor importants quantitats de droga.
Enverinat amb líquid anticongelant
Què va passar amb l'os Cachou? No existeixen gaires precedents en què un delicte contra la fauna hagi causat tanta commoció i repercussió mediàtica.
Els fets es remunten al 9 d'abril, quan agents van localitzar el cadàver de l'os Cachou a la zona de Sobrepera, a Les. L'animal, nascut l'any 2015 i equipat des de l'any 2019 amb un collar transmissor de posició GPS, havia donat senyals de mortalitat per falta de moviment el dia 31 de març.
Les autoritats van socórrer el cos sense vida de l'os i es van obtenir diferents mostres biològiques per poder fer una anàlisi toxicològica i histopatològica a fi de poder determinar si la seva mort podia estar relacionada amb la ingesta de substàncies tòxiques, fet que es va acabar consumant.
L'Institut Nacional de Toxicologia va determinar la presència d'etilenglicol, un producte químic present en elevades concentracions (90-95%) als anticongelants dels vehicles. Algú l'havia enverinat.
Detinguts per la mort de l'os Cachou
Els investigadors van determinar que hi hauria cinc persones que podrien estar implicades en la mort de l'animal. Dos dels principals sospitosos eren un agent de medi ambient del Conselh Generau d'Aran, Aran Medán Guerrero, i el que fos conseller de Territorio en el Govern aranès entre el 2015 i el 2019, José Antonio Boya Quintana, relata La Vanguardia. El primer participava al programa de seguiment de l'os i el segon va gestionar els fons europeus per a la seva repoblació al Pirineu, malgrat manifestar-se clarament contra l'alliberament dels ossos al Pirineu, i que fins i tot en diverses ocasions i de manera pública havia manifestat que es podia matar un os fent ús d'anticongelants.
Finalment van ser aquests dos homes els únics acusats de la mort de l'animal. El 19 de novembre es va establir un operatiu policial que va permetre la detenció de l'exconseller José Antonio Boya Quintana per la seva presumpta implicació en l'enverinament. Aran Medán Guerrero va ser citat com investigat pels mateixos fets.