Relat esperpèntic de malalties i mort propi d'una pel·lícula. Així va ser la novel·la que va construir-se presumptament una dona de 39 anys a Maspalomas (Illes Canàries) per estafar més de 10.000 euros a comerciants i per Internet. Ara, després d'una investigació de la Policia Nacional i un cop detinguda, principalment per la publicació d'una esquela mortuòria de la seva filla a les xarxes socials, concretament a TikTok; s'ha vist que hi ha més de cinc víctimes afectades. Però això van ser les últimes campanades, abans va assegurar que la nena necessitava anar-se'n a Houston (Estats Units) perquè pogués ser tractada d'una malaltia. En aquest cas, fins i tot va aconseguir involucrar a molts dels seus seguidors i influencers, que van caure completament a la trampa d'aquesta dona que utilitzava les xarxes per lucrar-se, fent de víctima de mare coratge. Per anar a nord-amèrica va recaptar 1.500 euros mitjançant una plataforma virtual, segons ha avançat Canarias 7 i ha pogut confirmar de fonts policials ElCaso.cat

Una trentena de comptes bancaris i estafats comerciants i estrangers de Gran Canària

Quan els agents de la Policia Nacional van començar la investigació, arran de diverses denúncies, ja portava recaptat més de 10.000 euros. Aquestes indagacions van durar nou mesos, fins que va ser arrestada la dona de 39 anys pels delictes d'estafa, falsedat documental, descobriment i revelació de secrets, així com usurpacions de funcions públiques i simulació de delicte. Entre aquestes últimes, feia creure que les seves víctimes tenien diferents requeriments d'entitats públiques, com l'Agència Tributària, i els hi feia pagar els deutes. Els afectats eren, principalment, estrangers residents a Gran Canària i restauradors de la zona. Una vegada tenia en al seu poder els diners, feia intercanvis entre comptes bancaris, que els investigadors han descobert que en tenia més de 30, amb saldos de fins a 75.000 euros.

Aquests diners no van quadrar als investigadors, especialment perquè la detinguda cobra una petita pensió de discapacitat i no se li coneixen més ingressos. De fet, els imports que entraven per compte bancari a través d'Internet ho feien mitjançant la paraula "donació". Després de diverses entrades va semblar estrany als policies que portaven el cas. Així van descobrir l'estafa. Malalties per tractar a Estats Units, fer creure que deuen diners a Hisenda o la mort involuntària de la seva filla i la desolació d'una mare, van ser algunes dels ardits que va utilitzar per recaptar milers d'euros. La Policia Nacional creu que podrien haver-hi més víctimes, tot i que de moment han estat identificades cinc a les que va sostreure, voluntàriament per part d'elles, més de 10.000 euros. L'arrestada va passar a disposició judicial i la investigació continua oberta, a més no es descarten més afectats.

El dilema de TikTok: així va fer sospitar la Policia Nacional

Però més enllà de com feia les estafes, sembla que va ser enxampada per l'esquela de TikTok. Com a mínim van sospitar. La dona va anar a la comissaria de Maspalomas, molt indignada, amb una fe de vida de la seva filla. Tot i que sembla que podria haver estat publicada per ella mateixa a les xarxes, comunicant el decés per continuar amb les estafes, va assegurar que una tercera persona la va publicar sense el seu permís. Un misteri, tant o més que saber si aquests 10.000 euros podrien ser més de 70.000, similars als saldos dels seus comptes bancaris, i si els enganys van anar més enllà de peticions de deutes tributaris o de victimització de la seva filla.