Les estafes a través de WhatsApp estan cada vegada més esteses i ja pràcticament no queda ningú que no hagi rebut mai un missatge a través d'aquesta aplicació en què un número desconegut intentar enganyar-lo per obtenir els seus diners o les seves dades. Estafes d'aquest tipus com la del fill en problemes ja comencen a ser fàcils de detectar, motiu pel qual els ciberdelinqüents busquen noves maneres d'entabanar les potencials víctimes. En una de les últimes, segons han alertat des de la Policia Nacional, es fan passar per una empresa i ofereixen una feina amb un sou per donar "m'agrada" a les publicacions de les xarxes socials.

Diners a canvi de donar "m'agrada" a les xarxes socials

Els estafadors envien un missatge a la potencial víctima fent-se passar per treballador del departament de recursos humans d'una empresa de "hype de les xarxes socials". Aquesta persona explica a qui vol enganyar que la companyia es dedica a "elevar el perfil de les celebritats a les xarxes socials" i apunta que li pot oferir una feina molt senzilla, amb "pagaments seguits per donar "m'agrada" als nostres perfils de celebritats". En aquest sentit, asseguren que es podria arribar a guanyar entre 1.000 i 5.000 euros per una feina en la qual no fa falta ni aixecar-se del sofà. Al final de tot, envien un enllaç en el qual es pot apuntar la persona interessada.

Des de la Policia Nacional alerten que aquestes ofertes de feina, que no requereixen experiència prèvia, són falses i es tracta tot d'una estafa. Poden oferir els diners a canvi de donar "m'agrada" a les xarxes socials, però també per visitar pàgines web, compartir vídeos o recomanar compres per internet. Per guanyar-se la confiança de les víctimes, sol·liciten una petita quantitat de diners, que li són retornades amb guanys procedents de la feina. Al cap d'un temps, però, quan la inversió ja és més elevada, deixen de retornar els diners a la víctima i tallen tot el contacte amb ella.

A vegades, fins i tot, els estafadors poden obligar les víctimes a fer transferències o a donar-se d'alta en serveis de criptomonedes o en plataformes de pagament, com a condició per a rebre el pagament per la seva feina. Per aquest motiu, el cos policial recomana desconfiar quan algú desconegut ens envia un missatge a través de WhatsApp. Tampoc convé fiar-se d'empreses que ofereixen ofertes molt ben remunerades per una feina massa senzilla o, en cas que ens ho sol·licitin, no fer transferències a comptes desconeguts.