La Guàrdia Civil ha detingut sis persones com a presumptes membres d'un grup criminal que presumptament estafava i extorsionava a propietaris d'immobles de lloguer per a curta estada a la localitat de Vila Joiosa (Alacant), als que els demanaven fins a 14.000 euros per deixar els seus habitatges una vegada accedien a ells, després de fer-se passar per famílies interessades a estar uns dies de vacances. La banda va aconseguir apropiar-se de fins a 62.000 euros després de, presumptament, amenaçar els propietaris dels immobles de romandre als seus habitatges de vacances una vegada les ocupaven. El grup fixava una quota per marxar de 14.000 euros i, d'aquesta forma, extorsionava els propietaris.
Als detinguts se'ls imputen diversos delictes d'estafa, apropiació indeguda, extorsió, danys i pertinença a grup criminal. Actualment, els sis individus ja han passat a disposició judicial i el jutge ha decretat l'ingrés a presó de quatre dels detinguts, que són els principals membres de la banda, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.
Els ocupes es feien passar per una família interessada per entrar
L'operació, batejada com 'Atalayas', es va iniciar quan els agents van tenir constància que una persona estava sent extorsionada pels hostes del seu habitatge de vacances, que havien ocupat la propietat i li demanaven 14.000 euros per marxar. Durant la investigació, els agents van comprovar que no es tractava d'un fet aïllat, sinó d'una trama, ja que el grup presumptament localitzava habitatges de lloguer per a curta estada de tipus vacacional i contactaven amb els propietaris fent-se passar per una família interessada a passar un cap de setmana o diversos dies.
Els detinguts amenaçaven de destrossar l'habitatge
Una vegada ocupaven l'habitatge, suposadament es negaven a anar-se'n ni abandonar-la, així com tampoc no volien abonar cap import per l'ús d'aquesta. Llavors amenaçaven els propietaris a canvi de quantitats de diners "molt elevades" dient-los que, si els pagaven, marxarien i el seu habitatge no patiria més desperfectes, segons l'institut armat. Per fer-los veure que les seves amenaces anaven seriosament, en presència dels propietaris, els membres de la banda colpejaven i destrossaven el mobiliari. No obstant això, malgrat que els propietaris accedien a l'extorsió, els presumptes autors dels fets no marxaven.
Un pla pensat i organitzat
La líder de la banda criminal era la que es posava en contacte amb els propietaris i posteriorment rebia les claus. La dona feia amb ells un contracte verbal i, posteriorment, quan arribava el moment de deixar l'habitatge, al·legava que l'havien llogat temporalment. Era llavors quan començava el torn del seu marit, un dels principals encarregats presumptament materialitzar les amenaces i extorsions.
Els habitatges usurpats eren ocupats de forma constant pels membres del grup que, al seu torn, els cedien a altres familiars, per garantir, així, que sempre hi hagués gent a les cases i evitar ser desallotjats.